Statul a stabilit suma cu care despăgubeşte românii care au dat bani de Dacii înainte de 1989

| 13 mai, 2014

Statul a alocat un buget de 100 de milioane de lei pentru despăgubirea românilor care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unei Dacii.

Statul va emite titluri de stat, în limita a unui plafon de 100 de milioane de lei, iar prima emisiune va fi lansată  pe 4 august, cu scadenta la o luna, fara dobanda. De asemenea, vor fi despagubiti cu peste 222 de mii de lei şi persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la 15 februarie 1992 pentru achizitia de masini Dacia.

Suma suplimentara reprezinta cumulul despagubirilor rezultate din necesitatea recalcularii despagubirilor acordate pentru patru deponenti, din neincluderea in lista initiala a unui deponent, precum si a despagubirilor rezultate din sase hotarari judecatoresti executorii.

Valoarea totala a despagubirii stabilita printr-o ordonanta de urgenta din 2007 a fost de 759,78 milioane lei, reprezentand cumulul despagubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii pana la 31 iulie 2007, a sumelor existente in cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada in care a fost acordata.

Deponentii au beneficiat la 30 octombrie 2008, in baza ordonantei din 2007, de acordarea efectiva a despagubirilor calculate.

Suma suplimentara va fi asigurata de Ministerul Finantelor Publice printr-o emisiune de titluri de stat pe numele CEC Bank lansata tot la 4 august si rascumparata la 3 septembrie.

Pentru cei care si-au transferat banii de la CEC la BRD, statul a prevazut despagubirea printr-o lege din 2008, insa nu a putut fi pusa in practica din cauza unor necorelari legislative.

Pentru a-si recupera banii, deponentii trebuie sa se prezinte in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern la o agentie BRD cu documente doveditoare in original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial ca nu au incasat despagubirea.

Tag-uri: bani de Dacii, CEC
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ