Remeber Nana. De ce şi-a ieşit Băsescu din fire

| 15 apr, 2014

În urma anchetei a reieşit că terenul a fost supraevaluat înainte de tranzacţie, suprafaţa achiziţionată având valoarea totală de 7.215.390 lei, cu aproximativ 25% mai mult decât preţul asupra căruia au convenit părţile. De asemenea, săptămâna trecută, Comisia a dezvăluit că firma de la care Ioana Băsescu a preluat terenul agricol era inactivă la data încheierii afacerii, ceea ce anulează tranzacţia în sine.

 

Deşi de-a lungul ultimelor luni, Traian Băsescu a încercat să îngroape subiectul achiziţionării terenului din comuna Nana prin lansarea unor teme artificiale sau prin atacuri care să acopere ancheta parlamentară, investigațiile privind tranzacția de la Călărași se apropie vertiginos de final. Iritat de dezvăluirile privind achiziţionarea ilegală a terenului în cauză, Traian Băsescu a trecut la ameninţări de tip mafiot cu scopul intimidării senatoarei Gabriela Vrânceanu Firea, membră a Comisiei de anchetă parlamentare.

Ca urmare a semnalelor primite din presă cu privire la suspiciunile ce planau asupra achiziţiei, la nivelul Parlamentului României s-a alcătuit în luna decembrie o comisie de anchetă. Suspiciunile au apărut în momentul în care în data de 7 noiembrie Ioana Băsescu a declarat public că la începutul lunii septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana, precizând că valoarea totală a tranzacţiei a fost de 1,3 milioane de euro din care 1,1 milioane de euro au provenit dintr-un credit bancar. Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Traian Băsescu a confirmat achiziţionarea terenurilor prin intermediul unor bani împrumutaţi de la CEC.

Achiziţia făcută de familia Băsescu ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la acordarea unui împrumut de 1 milion de euro unei persoane fizice de către CEC. În contextul în care instituţia financiară nu acordă credite mai mari de 700.000 de euro persoanelor fizice se pune întrebarea cum de s-a acordat un asemenea împrumut. În documentele furnizate nu se precizează nimic despre garanţiile imobiliare pe care trebuia să le ofere. De altfel, în contractul de împrumut nu se precizează nimic cu privire la veniturile constante care trebuie să permită creditarea Ioanei Băsescu. De asemenea, în regulamentul CEC se precizează că un credit ce depăşeşte valoarea de 700.000 de euro poate fi acordat unei persoane fizice doar cu acceptul comitetului de direcţie al băncii, însă în documentele de creditare lipseşte aprobarea specială.

Nu în ultimul rând, din documentele prezentate am putut afla că cererea pentru credit a fost aprobată într-un termen foarte scurt, aceasta fiind depusă pe 30 august 2013 iar contractul de creditare a fost încheiat pe 9 septembrie 2013. În acest context, putem înţelege drept trafic de influenţă gestul preşedintelui Traian Băsescu de a-i cere telefonic fostului ministru al Economiei să nu-l schimbe pe Radu Gheţea din fruntea CEC .

În urma anchetei a reieşit că terenul a fost supraevaluat înainte de tranzacţie, suprafaţa achiziţionată având valoarea totală de 7.215.390 lei, cu aproximativ 25% mai mult decât preţul asupra căruia au convenit părţile. De asemenea, săptămâna trecută, Comisia a dezvăluit că firma de la care Ioana Băsescu a preluat terenul agricol era inactivă la data încheierii afacerii, ceea ce anulează tranzacţia în sine.

Cu toate că activitatea Comisiei Nana a fost boicotată de apropiaţii preşedintelui, care ignoră solicitările venite dinspre Parlament, ancheta a reuşit să strângă suficiente date care să ofere răspunsuri cu privire la achiziţionarea terenurilor. Cel mai probabil, dedesubturile afacerii de la Nana în care este implicată familia Băsescu vor fi lămurite miercuri, când Comisia parlamentară va înainta concluziile anchetei Birourilor Permanente ale Parlamentului. Până atunci însă, Corpul de Control al Guvernului a sesizat deja Parchetul ca urmare a ilegalităţilor descoperite în urma investigaţiei privind achiziţia terenului din judeţul Călăraşi. După ce Comisia va prezenta raportul în acest caz, intră în responsabilitatea instituţiilor abilitate ale justiţiei să stabilească, în baza probelor, cine se face vinovat de tranzacţia controversată de la Nana.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 apr, 2014
cantautor
comisia sa mearga la buncarul din M.Apararii...daca nu este lasata in pace
imi place finalul:justitia sa stabileasca cine se face vinovat de tranzactie...
cretinism...
16 apr, 2014
cucu
rautatile lui Firea
TGu, Firea ai ramas cu ura infiltrata in Antena de Voiculescu care ti-a spalat creierul , ca esti obsedata sa-i gasesti ceva lui Basescu, la fel ca invatacelul fau Voiculescu. A propos, pana sa trancanesti desore Basescu verzi si uscate, mai bine comenteaza-l pe invatacelul tau cu achizitionarea statiunii de cercetare agricola pe bani putini pt. care este cercetat. De ce n-o faci? Doar este in proces pt. aceasta, dar se fofileaza, ba candideaza, ba demisioneaza din Parlament, ca sa se prescrie sa scape de suma uriasa pe care trebuie s-o plateasca statului .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ