Imparțialitatea deontologilor și a altora

| 16 apr, 2014

Duminică seară, Traian Băsescu a dat un veritabil recital pe marginea modului în care domnia sa înțelege separația puterilor în stat. Liderul de la Cotroceni a recunoscut indirect că procurorii răspund, de fapt, în fața voinței domniei sale și că Legislativul ar trebui să facă la fel.

În contextul în care Comisia parlamentară de anchetă anunuțase că săptămâna aceasta își va prezenta raportul legat de situația terenurilor din localitatea Nana, liderul de la Cotroceni s-a folosit de prezența sa în studiourile Realitatea TV pentru a ataca la baionetă pe cei care au îndrăznit să încerce să elucideze tranzacția cu iz penal al cărei beneficiar a fost Ioana Băsescu.

Ținta principală a fost senatorul social-democrat Gabriela Firea, unul din cei mai activi membri ai Comisiei Nana, președintele ținând să afirme că „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

Trecând peste plângerea penală depusă astăzi de doamna senator, afirmațiile lui Traian Băsescu reprezintă o încercare de a se implica atât în activitatea Legislativului cât și în cea a justiției. Șeful statului mai avea puțin și le ordona în direct procurorilor să îl aresteze pe Florentin Pandele, doar pentru că soția acestuia i-a făcut atât de multe probleme în ancheta afacerilor proprii din Călărași.

Modul în care dezbaterea publică va evolua de aici înainte devine astfel extrem de previzibil, mass-media loială lui Traian Băsescu primind drept sarcină de serviciu un subiect ce trebuie exploatat maximal. Probabil că în următoarele zile vom afla de la jurnaliștii portocalii ce afaceri oneroase are edilul din Ilfov și, eventual, se poate ajunge chiar la o anchetă a casei de producție DNA, acum că șeful cel mare a dat semnalul de atac. În schimb, nu veți vedea pe B1 sau în Evenimentul Zilei vreun comentariu legat de intenția lui Traina Băsescu de a călca în picioare independența Parlamentului și a Justiției pentru a apăra propriile afaceri oneroase.

Cu toate acestea, mai îngrijorătoare este lipsa de reacție de care dau dovadă instituții ale statului care au sărit ca arse atunci când oameni politici au vorbit public despre anumite dosare cu cântec. În schimb, acum nu avem nicio poziție publică a CSM-ului sau a asociaților profesionale din domeniu care să condamne comportamentul prezidențial. Dacă nici afirmațiile liderului de la Cotroceni nu reprezintă o încercare de a influența Justiția, atunci nu știu ce altceva ar putea considera Inspecția Judiciară a CSM ca o intervenție a politicului în activitatea magistraților din România. Ce judecător din țara noastră ar mai putea refuza acum un presupus madat de arestare pe numele lui Florentin Pandele, din moment ce primarul a fost înfierat ca fiind corupt de la înalțimea instituției prezidențiale?

Dacă afacerea Nana dovedește comportamentul de boier fanariot al preşedintelui Băsescu, atunci atacul la adresa Gabrielei Firea arată că pentru Cotroceni separația puterilor în stat nu este decât o vorbă goală, menită să îi păcălească pe creduli. Desigur, deontologii portocalii nu au de ce să sufle vreun cuvințel, dar mai gravă este inerţia anumitor instituții ale statului, în fața unui abuz fățiș și extrem de grav, venit din partea unui lider care a făcut atât de mult rău României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 apr, 2014
goPontaNemaPresident
Controlul pe care baronii locali ai PSD îl exercită asupra liderilor de la Centru a fost vizibilă și la președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. În urmă cu câteva săptămâni, acesta amenința că, dacă va ajunge să fie ridicat de procurori, va trage după el tot judeţul.

„Nu o să pic doar eu ca prostul, vă iau pe toți după mine! Pe toți! Până și pe procurorii care m-au scos până acum! Mă duc eu, trag tot județul după mine, și Bucureștiul, ne ducem cu toții la mititica!”, declara recent Bunea Stancu.
16 apr, 2014
palavra
am auzit ca Sultanescu si Palada s-au mutat la Aparare...
se pare ca Socol isi muta biroul la Cultura
Ponta in buncar
Nastase,deja s-a mutat la Jilava
Dle ,ce s-au scumpit chiriile astea...
de groaza
16 apr, 2014
sanatoriul Gataia-Timis
avem inregistrata la noi o persoana cu numele autorului...
diagnosticat cu probleme psihice
a plecat si nu il mai gasim
trebuie sa-si ia medicamentele
Dle Sultanescu,trimiteti-l inapoi...
DR...........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ