Băsescu: Au greşit că l-au schimbat pe Gheţea de la CEC, se bucura de o anumită statură între bancheri

| 16 apr, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că s-a greşit cu schimbarea lui Radu Gheţea de la conducerea CEC, arătând că acesta se bucura de o anumită statură în rândul bancherilor şi că politizarea merge până la ultima consecinţă.

"Au greşit că l-au schimbat pe Radu Gheţea, era şi preşedintele Asociaţiei Băncilor, dar politizarea trebuie să meargă până la ultima consecinţă. Au pus politic la Eximbank, au mers şi la CEC", a afirmat Băsescu, la Digi 24.

El a spus că Radu Gheţea se bucura de o anumită statură în rândul bancherilor.

"Este păcat, pentru că Gheţea se bucura de o anumită statură în rânul bancherilor şi chiar dacă CEC Bank-ul nu era cea mai mare bancă care operează în România, dădea totuşi preşedintele Asociaţiei Băncilor, ca singură bancă de stat", a mai spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că CEC trebuie să devină o bancă mult mai dinamică, el arătând că Enache Jiru, propus pentru conducerea executivă a instituţiei de credit, are pregătirea şi experienţa profesională pentru realizarea acestui obiectiv.

"Ministrul Finanţelor are un proiect de ordin privind reorganizarea conducerii CEC şi am discutat şi cu doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor - n.r.) propunerea din partea noastră - Guvernul este principalul acţionar la CEC - de a-l avea în conducerea executivă pe domnul Jiru. Este o propunere pe care o consider foarte bună, am discutat-o şi cu guvernatorul BNR şi cu alte persoane din domeniu", a spus Ponta.

Statul deţine integral acţiunile CEC Bank, care ocupă locul 5 în sistemul bancar după nivelul activelor.

Premierul a declara luni că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea CEC poate fi găsită în această săptămână, având în vedere că acesta are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care banca să nu plătească aceste despăgubiri.

În urmă cu două luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finanţe, a declarat agenţiei MEDIAFAX că l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Gheţea.

El a precizat atunci că nu numeşte personal conducerea CEC, ci aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru Chiţoiu.

Pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ