România şi-a făcut treaba la gazoductul Iaşi-Ungheni

| 16 apr, 2014

În ciuda avertismentelor alarmiste lansate în toamna anului trecut de către Traian Băsescu, România a reușit rapid să finalizeze lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni. Astfel, autorităţile au anunţat luni că lucrările pe secţiunea românească ale gazoductului sunt gata, însă mai trebuie realizată subtraversarea râului Prut şi terminarea lucrărilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni au demarat în vara anului trecut în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, a comisarului european pentru energie Günther Oettinger şi a premierului moldovean, Iurie Leancă. Gazoductul care va lega România de Republica Moldova va fi alimentat cu gaz de către companiile româneşti Petrom şi Romgaz. Costul lucrărilor tronsonului Iaşi-Ungheni se ridică la 70 de milioane de euro iar capacitatea conductei va fi de 1,5 miliarde de metri cub pe an.

În acest moment, România a terminat lucrările la construcţia conductei, urmând ca în luna mai a acestui an să se realizeze şi subtraversarea râului Prut. Oficialităţile din cele două ţări se aşteaptă ca lucrările la întregul gazoduct să se finalizeze în luna iunie. Conform datelor de la finalul lunii decembrie 2013, lucrările de pe teritoriul Republicii Moldova erau finalizate în procent de aproximativ 50%.

Pentru ca Republica Moldova să îşi asigure independenţa energetică faţă de gazul rusesc este nevoie ca gazoductul Iaşi-Ungeni să fie continuat cu alte magistrale care să ajungă până în Chişinău şi Bălţi. Astfel, un alt segment important al gazoductului este secţiunea Ungheni-Chişinău al cărei studiu de fezabilitate va fi gata până în toamnă. Noua magistrală va costa circa 50 milioane de dolari iar conform autorităţilor de peste Prut, guvernul moldovean va semna un acord de împrumut cu BERD şi BEI pentru a finanţa construcţia acestui tronson de gazoduct. În acelaşi timp, Comisia Europeană a promis Republicii Moldova un ajutor de 10 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect.

Gazoductul Iaşi-Ungheni are o semnificaţie aparte deoarece reprezintă cel mai important proiect economic din ultimii ani desfășurat de cele două state. Proiectul va oferi României posibilitatea de a-şi mări piaţa de export a gazelor interne, ceea ce va plasa ţara noastră printre actorii importaţi de pe piaţa energetică din regiune. În acelaşi timp, conducta de gaz va permite Republici Moldova reducerea dependenţei de gazul rusesc, fapt care va reprezenta un pas important pentru ieşirea de sub influenţa economică a Federaţiei Ruse. De asemenea, interconectarea vecinului de peste Prut la reţeaua europeană de gaz reprezintă un demers economic important în perspectiva integrării în Uniunea Europeană.

În contextul politic tensionat din ultima vreme, realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă un pas important în vederea asigurării independenţei energetice a Republicii Moldova. Ca urmare, faptul că România s-a achitat cu celeritate de sarcinile care îi reveneau în dezvoltarea proiectului se constituie intr-un important ajutor concret pe care țara noastră îl oferă Republicii de peste Prut în eforturile sale de a-și continua parcursul european și a se rupe de influența rusească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 apr, 2014
cantautor
hai sa sarbatorim ceva ce n-am terminat
Preşedinţii României şi Republicii Moldova, Traian Băsescu şi Nicolae Timofti, au vorbit la Iaşi despre proiectul magistralei de gaz metan contruite între cele două ţări. Cei doi şefi de stat au discutat astăzi, 19 martie, despre proiectele energetice bilaterale, în contextul situaţiei din Transnistria, provincie care a cerut să fie anexată Federaţiei Ruse. Din analiza datelor adunate pe cele două maluri ale Prutului a rezultat că magistrala de gaz metan construită între Iaşi şi Ungheni va deveni operaţională începând cu luna iunie 2014. Termenul a fost înaintat de preşedintele Traian Băsescu şi reprezintă jumătate de an întârziere faţă de promisiunea făcută de Victor Ponta la începutul lunii septembrie 2013. "Proiectul care vizează gazoductul Iaşi-Ungheni îşi continuă drumul către realizarea primei etape. Din analiza celor două guverne, rezultă că în luna iunie gazoductul ar putea fi funcţional, plecând de la premisa că se lucrează la subtraversarea începută de pe malul românesc şi că tronsonul românesc este în probe tehnologice, de rezistenţă, de presiune, ş.a. m.d. Avem convingerea că şi pe teritoriul Republicii Moldova lucrurile vor fi în regulă până în luna iunie", a declarat Traian Băsescu în cadrul conferinţei de presă susţinute la Iaşi astăzi, 19 martie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ