Steven van Groningen despre Legea insolvenţei:Consultarea publică pe o lege nu se poate face într-o lună

| 06 noi, 2013

Vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Steven van Groningen, consideră că o consultare publică pe o nouă lege nu trebuie făcută într-o lună, în mare grabă, aşa cum s-a întâmplat cu proiectul legii insolvenţei.

"În ceea ce priveşte o nouă lege, ar trebui să aibă loc o consultare publică reală, şi nu formală, cu cei care sunt afectaţi de legea insolvenţei. Consultarea nu se poate face într-o lună, în mare grabă", a spus Steven van Groningen, la o masă rotundă privind legea insolvenţei, citat de Agerpres.

Regimul actual al insolvenţei din România este nefavorabil unui mediu atractiv de investiţii, procedurile durează prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare a creanţelor este prea mic, au subliniat participanţii.

La începutul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă se ridicau la 10 miliarde de lei, iar estimările indică o creştere a acestora, mai ales în rândul companiilor mari şi foarte mari.

"România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte eficienţa procedurilor de insolvenţă, potrivit datelor Băncii Mondiale", a subliniat Steven van Groningen.

Consiliul Investitorilor Străini (CIS), Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Romanian Busieness leader (RBL) şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că propunerile de modificare promovate prin Ordonanţa de Urgenţă 91/2013 nu corectează în mod adecvat aceste deficienţe.

"Proiectul de lege a fost în dezbatere publică pentru o scurtă perioadă de timp, dar Guvernul a ales să ţină cont în mică măsură de observaţiile şi recomandările pe care organizaţiile noastre le-au înaintat după eforturi considerabile depuse într-un grup comun de lucru", a arătat reprezentantul CIS.

Acesta a atras atenţia că, în cazul în care autorităţile vor să vadă o creştere a investiţiilor în economia românească, ar trebui să aplice o serie de principii clare, absolut necesare mediului de afaceri.

"Este absolut necesar ca următoarele principii să guverneze procedurile de insolvenţă. O mai bună disciplină a participanţilor, debitori, practicieni, judecători, o scurtare a duratei procedurii şi implicit a costurilor asociate, o creştere a gradului de recuperare a creanţelor şi rezolvarea unui număr mult mai mare de dosare prin procedura de organizare şi restructurare, decât prin faliment", a explicat vicepreşedintele CIS

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ