Ştirbu a vorbit despre "Nymphomaniac": Sper ca cei din CNC să ia decizia înţeleaptă de a permite difuzarea

| 30 ian, 2014

Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat că regretă decizia Comisiei de clasificare a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) de interzicere a filmului "Nymphomaniac Vol. II", exprimându-şi speranţa că membrii forului vor lua "decizia înţeleaptă" de a permite difuzarea lui în cinematografe.

"Regret decizia Comisiei de rating din cadrul Consiliului Naţional al Cinematografiei de a interzice difuzarea în cinematografe a filmului «Nymphomaniac Vol. II», prin acordarea clasificării «IM-18-XXX». Hotărârea Comisiei este cu atât mai bizară cu cât prima parte a acestui film - «Nymphomaniac Vol. I» - a primit clasificarea «IM-18» şi rulează în cinematografe din 17 ianuarie 2014. Regizorul filmului «Nymphomaniac», danezul Lars von Trier, este o personalitate recunoscută şi apreciată la nivel mondial pentru activitatea sa regizorală. Producţiile sale au primit numeroase premii din partea unor jurii prestigioase. Nu cred că noi ar trebui să-i negăm valoarea prin interzicerea difuzării în cinematografe a acestui film", a declarat, joi, ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că înţelege că filmul "Nymphomaniac" include scene explicite, "uneori şocante, din spaţiul intim, care sunt, în principiu, subiecte tabu".

"Însă criticii de film recomandă spectatorilor să îşi concentreze atenţia mai degrabă asupra dramei profunde pe care o expune această peliculă. Opinia mea este că spectatorii cu vârsta de peste 18 ani au capacitatea de a discerne şi de a interpreta acest film în sensul pe care însuşi regizorul Lars von Trier îl propune", a completat acesta.

Ministrul Culturii îşi exprimă speranţa că membrii Comisiei de clasificare a filmului vor lua "decizia înţeleaptă de a permite prezentarea acestui film publicului larg, în cinematografe".

"În cazul în care Comisia de rating îşi reconfirmă decizia, România va fi singura ţară din Europa care interzice difuzarea acestei pelicule în cinematografe. (...) Nu în ultimul rând, aş dori să atrag atenţia asupra faptului că suntem o democraţie tânără şi că orice formă de cenzură ne poate trimite cu mulţi ani în urmă pe scara istoriei", a precizat acesta.

Comisia de clasificare a filmelor a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) va relua procedura pentru filmul "Nymphomaniac Vol. II", existând un curent favorabil pentru aprobarea difuzării lui în cinematografe, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse din domeniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ