Ştirbu: Sărăcia trebuie cântărită la fel şi în cazul unei opere de tezaur şi în cazul unui stadion de provincie

| 17 mar, 20:22

Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a afirmat joi că sărăcia trebuie cântărită la fel şi în cazul unei opere de tezaur şi în cazul unui stadion de provincie, adăugând că apreciază faptul că reprezentanţii Guvernului au comunicat decizia de a exercita dreptul de preempţiune al statului român asupra operei "Cuminţenia pământului".


"Apreciez faptul că, după lungi dezbateri, reprezentanţii Guvernului României, prin vocea prim-ministrului Dacian Cioloş, au comunicat decizia de a exercita dreptul de preempţiune al statului român asupra operei de tezaur 'Cuminţenia pământului'. Reamintesc că, în calitate de deputat al PNL şi preşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, în luna noiembrie 2015, am depus un amendament la legea bugetului de stat pe 2016 în care solicitam alocarea a cinci milioane de euro pentru începerea negocierilor cu proprietarii operei lui Brâncuşi, în vederea exercitării dreptului de preempţiune. Deşi colegii mei din Comisia pentru cultură au aprobat amendamentul, acesta a fost blocat în Comisia de buget-finanţe de unde am primit răspuns că trebuie organizată o licitaţie publică, dânşii nerealizând, probabil, că opera 'Cuminţenia pământului' este unicat", a precizat Ştirbu, într-un comunicat de presă. 

El a adăugat că este convins de bunele intenţii ale românilor şi de generozitatea lor de a contribui "cu bucurie" la o subscripţie publică destinată capodoperei lui Constantin Brâncuşi. 

"Totuşi, nu pot fi de acord cu motivele pentru care Guvernul a ales să colecteze o parte din banii necesari prin subscripţie publică. În opinia mea, 'sărăcia' despre care vorbeşte domnul Cioloş este relativă, iar conceptul îl aplică selectiv. Conform domniei sale, suntem 'săraci' când este vorba de suplimentarea cu şase milioane de euro a bugetului destinat achiziţiei operei de tezaur 'Cuminţenia pământului', însă nu suntem la fel de săraci atunci când domnul viceprim-ministru Dîncu alocă o sumă dublă, 12 milioane de euro, pentru construirea a două stadioane în acelaşi judeţ, anume Teleorman", arată Ştirbu. 

Preşedintele Comisiei de cultură menţionează că subscripţia publică este un concept onorabil în România, iar cel mai notoriu exemplu este cel al contribuţiei pentru Ateneul Român, când Regele Carol I a fost prima persoană care a cumpărat, din banii săi privaţi, 10.000 bilete pentru a da un exemplu românilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ