Stoica (GFR): Dacă nu plătesc banii pentru CFR Marfă, risc să pierd 28 de milioane de euro

| 20 iun, 2013

Omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controlează compania Grup Feroviar Român, declarată câştigătoarea competiţiei în privatizarea CFR Marfă, a declarat că va plăti cele peste 200 de milioane de euro în termenul prevăzut pentru că altfel riscă să piardă 28 de milioane de euro.

"Dacă eu nu plătesc aceşti bani, risc să pierd 28 de milioane de euro. 10 milioane din scrisoarea de garanţie pe care am depus-o la Ministerul Transporturilor şi alte 18 milioane pe un cont escrow. Comisia de privatizare, tocmai din acest motiv să nu se întâmple să ajung în situaţia de a nu plăti, a cerut o suplimentare de 18 milioane de euro, un cont escrow, în termen de 30 de zile, pentru a demonstra că avem aceşti bani. Nu cred că aş fi putut să risc 28 de milioane de euro de dragul de a lua un trofeu sau de dragul de de a fi, cum se zice în limba română, o zi primar", a declarat Gruia Stoica.

Acesta a precizat că deţine o parte din bani însă marea majoritate va fi din creditări pentru că "nu cred că acum are cineva 200 de milioane de euro cash". "Trăim în România şi nu cred că acum are cineva 200 de milioane de euro cash. Avem o parte din bani, pentru că nicio bancă, o instituţie financiară externă sau fond nu poate să îţi dea aceşti bani. Avem o parte din bani, dar marea majoritate vor fi din creditări. (...) Avem active de peste 400 de milioane de euro, GFR este bancabil, am vorbit cu instituţii financiare externe şi există aceşti bani", a explicat Gruia Stoica.

Întrebat de ce a cerut în cadrul negocierilor o eşalonare de plată în rate, acesta a precizat că nu a cerut rate "aşa ca şi cum îţi plăteşti maşina". "Acolo este o clauză, că ar fi o problemă cu Consiliul Europei şi am vrut să ne asigurăm că vom face această plată pe măsură ce vom duce până la capăt acea ştergere a datoriei prin conversie în acţiuni. (...) Toată lumea ştia de această conversie şi s-a vorbit şi în timpul negocierilor de ea", a spus Gruia Stoica.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată, astăzi, câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, după şapte ore de negocieri.

"După şapte ore de negocieri pot să vă anunţ că a ieşit fumul alb. Astăzi putem declara un câştigător în competiţia de privatizare a CFR Marfă, Grup Feroviar Român", a declarat  ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Potrivit acestuia, preţul oferit de GFR este de circa 202 milioane de euro şi va fi achitat integral. Pe de altă parte, GFR îşi asumă investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă, a precizat Fenechiu.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ