ECONOMICA.NET Concurenţa, obstacol în vânzarea CFR Marfă către Gruia Stoica

| 21 iun, 2013

Grup Feroviar Român (GFR) a fost anunţată drept câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, însă nu se poate spune că devine şi posesoarea companiei, scrie ECONOMICA.NET. Trebuie să mai primească aviz favorabil de la Consiliul Concurenţei. Ce spun oficialii Consiliului şi ce urmează să facă patronul GFR.

Deşi Grup Feroviar Român a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, încheierea contractului şi preluarea efectivă a companiei de stat încă nu este certă. Marele obstacol care ar putea sta în calea finalizării tranzacţiei: avizul Consiliului Concurenţei, după cum a recunoscut şi premierul Victor Ponta.

Tranzacţia are nevoie de un aviz favorabil de la Consiliul Concurenţei şi de la Autoritatea pentru Concurenţă a UE, după cum au spus oficialii Consiliului. „Noi trebuie să analizăm tranzacţia, trebuie să le cerem un plan privind strategia pe care o vor adopta în privinţa CFR Marfă, apoi avizăm pozitiv sau negativ. Consultăm şi Comisia Europeană. Nu se poate prelua efectiv conducerea executivă a CFR Marfă fără avizul nostru”,a declarat Bogdan Chiriţoiu pentru ECONOMICA.NET, imediat după anunţul privind acceptarea ofertei GFR pentru CFR Marfă.

"Rămâne ca procedura să fie finalizată, de aceea sunt prudent, pentru că e vorba de avizul Consiliului Concurenţei, negocierile privind investiţiile şi locurile de muncă care se păstrează şi de plata preţului pentru acţiuni", a spus premieriul Ponta, la câteva ore după anunţul referitor la acceptarea ofertei GFR.

Un astfel de aviz este necesar pentru că o concentrare economică dintre GFR şi CFR Marfă ar crea un grup comercial care ar deţine 80% din piaţa transportului feroviar de marfă din România. Totuşi, proprietarul GFR, Gruia Stoica, se declară optimist că tranzacţia va obţine OK-ul Consiliului şi acceptă inclusiv posibilitatea de a renunţa la o parte din GFR, dacă va fi neapărat necesar. Invitat la TVR, Stoica a spus mai intâi că nu se pune problema unui monopol, dat fiind că ar trebuie să se judece întreaga piaţă de transport din România. Or, potrivit lui Stoica, pe şosea se transportă 240 de milioane de tone de mărfuri pe an, iar pe calea ferată doar 50 de milioane. Omul de afaceri pare însă convins că va trece testul. "Există pe piaţă şi DB Schenker, şi Rail Cargo, nu cred ca se poate refuza acest lucru, dar cred ca va fi o aprobare condiţionată. Avem timp de a vinde sau a găsi o solutie prin care să beneficieze toti concurenţii din Romania" a spus Stoica, la postul public.

Omul de afaceri a spus că o condiţie necesară pentru oficializarea tranzacţiei este acceptul GFR ca depourile CFR Marfă să poată fi operate de toţi operatorii din România, după preluarea de către GFR.

Stoica a oferit 202 milioane de euro

Grup Feroviar Român a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu, a anunţat, joi seară, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Ministrul a anunţat iniţial că volumul investiţiilor asumate este de 900 milioane euro, pentru ca pe urmă să se corecteze, precizând că este vorba de 900 milioane lei.

"După şapte ore de negocieri, a ieşit fumul alb. Astăzi putem declara un câştigător în competiţia de privatizare la CFR Marfă", a spus Fenechiu. Grupul Feroviar Român va plăti integral preţul, după ce ministerul a respins cererea de plată în rate, iar contractul va fi semnat cel mai probabil săptămâna viitoare.

"Au fost de acord şi şi-au asumat în scris că renunţă la solicitarea pentru plata în rate. Comisia a decis ca această companie, Grup Feroviar Român, este declarată învingătoare în aceststă procedură", a declarat Fenechiu.

El a menţionat că termenul pentru plata acţiunilor este de maxim două luni de la semnarea contractului de privatizare, care va fi făcut public.

Desemnarea unui câştigător până vineri, 21 iunie, în procesul de privatizare a CFR Marfă reprezintă o precondiţie pentru ultima evaluare a acordului cu FMI, programată pentru 26 iunie.

Grupul este cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din România şi unul dintre principalii competitori la nivelul Europei Centale şi de Sud-Est, asigurând servicii de transport şi logistică în mai multe ţări europene. Totodată, GFR va depune vineri oferte pentru privatizarea companiilor feroviare de transport marfă din Bulgaria şi Croaţia, cu afaceri cumulate de 250 milioane euro şi un număr total de 10.000 de angajaţi,

Grupul Grampet, din care face parte GFR a înregistrat anul trecut afaceri de peste 420 milioane euro. "Strict pe transporturile de marfă, am înregistrat 215 de milioane de euro anul trecut - asta doar pentru GFR şi filialele din România, exceptând filialele externe", a spus miercuri omul de afaceri.

Asocierea Transferoviar Grup - Donau Finanz a anunţat miercuri că a decis să se retragă din procesul de privatizare a CFR Marfă şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura la instituţiile abilitate.
Consorţiul a precizat că, având în vedere complexitatea procesului şi volumul semnificativ de informaţii care trebuiau analizate pentru realizarea în mod corespunzator a propriei evaluări a CFR Marfă, a depus la Ministerul Transporturilor mai multe cereri de amânare, acestea fiind respinse.

Totodată, americanii de la OmniTRAX au ieşit din cursă în urmă cu două săptămâni, în condiţiile în care nu au depus oferta preliminară şi neangajantă. Compania americană a contestat procesul de privatizare şi a cerut reluarea procedurii, precizând că are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist al transportatorului feroviar de marfă.

OmniTRAX a depus contestaţii la Tribunalul Bucureşti, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Ce am promis FMI

Privatizarea CFR Marfă reprezintă o precondiţie solicitată de experţii Fondului Monetar Internaţional pentru ca ultima evaluare a acordului început în 2011 să intre în Consiliul Director al instituţiei internaţionale.
Guvernul îşi asumă faţă de FMI doar desemnarea câştigătorului licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, una dintre principalele solicitări ale instituţiei financiare, dar nu şi finalizarea tranzacţiei, arătând că operaţiunea depinde de îndeplinirea tuturor condiţiilor din contract.

Astfel, Guvernul promite FMI, în scrisoarea de intenţie transmisă săptămâna trecută, înainte de decizia finală din board-ul Fondului că va încerca să desemneze un câştigător al licitaţiei pentru CFR Marfă la 21 iunie, cu puţin înainte de reuniunea board-ului FMI, dar nuanţează referirea la încheierea tranzacţiei efective, arătând că aceasta depine de îndeplinirea "tuturor" condiţiilor contractuale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ