Studenţii protestează în Capitală şi în ţară pentru finanţarea redusă din educaţie

| 13 noi, 2013

Mii de studenţi au ieşit miercuri în stradă în Capitală şi în marile oraşe din ţară. Protestatarii cer, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie.

Studenţii au deblocat, după aproximativ 20 de minute, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff şi au plecat în mars spre Ministerul Educaţiei, pe traseul Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, strada G-ral Berthelot, conform Mediafax.

Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff a fost blocată de câţiva dintre studenţii care protestează în Capitală, aceştia aşezându-se pe trecerea de pietoni din zona Muzeului Antipa, la scurt timp după ce au ajuns de la Universitate în Piaţa Victoriei.

Manifestanţii au spus că stau pe trecerea de pietoni pentru ca jandarmii să ridice gardurile de protecţie din zona amenajată pentru protest. După ce jandarmii au ridicat gardurile de protecţie, manifestanţii aflaţi pe trecerea de pietoni au mers să protesteze în zona amenajată, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff, blocată aproximativ 20 de minute, fiind reluată.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei este programat să se încheie la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

Studenţii scandează "Minciunile se plătesc", "Studenţii în stradă ies", "Educaţia salvează naţia", "Fără educaţie moare orice naţie", "Elevii sunt cu noi", "Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn".

Aceştia au bannere şi pancarte pe care scrie: "6, vin studenţii", "Şi noi creştem odată cu procentul", "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Vrem cămine, nu ruine", "6% PIBune", "6% pentru Educaţie", "Educaţia salvează naţia", "Vrem cultură 6%".

Aproximativ 300 de studenţi au plecat de la fântana de la Universitate în jurul orei 15.15 şi au mers pe trotuare spre Piaţa Victoriei, unde au ajuns o oră mai târziu.  Studenţii au fost însoţiţi pe tot traseul de jandarmi şi nu au fost înregistrate incidente.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Studenţii cer Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi se declară "revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie, când ea este definită că o prioritate naţională".

Printre nemulţumirile lor se numără, potrivit ANOSR, faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească, în unele cazuri, investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

"Totodată, studenţii sunt revoltaţi şi de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereuşind să acopere nici jumătate din costurile de masă şi de cazare, de faptul că jumătate dintre studenţii din România ajung să renunţe la studii din motive financiare sau din cauză că nu şi-au ales corespunzător facultatea şi de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei cât şi rată populaţiei cu studii superioare", a precizat ANOSR.

Pe lângă alocarea a 6 la sută din PIB pentru educaţie, studenţii mai cer să crească finanţarea de baza a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să fie mărită cu 30 la sută subvenţia cămine-cantine, să crească şi fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început încă din ianuarie, cu iniţierea unei petiţii de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenţi din întreagă ţară, care a fost depusă la Guvern şi Parlament, dar care, potrivit ANOSR, "nu a stârnit nicio reacţie din partea instituţiilor statului, acestea ignorând complet mesajul".

În 6 noiembrie, ANOSR s-a declarat solidară cu protestul din Capitală al cadrelor didactice, la care au participat peste 7.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sindicaliştii din educaţie cer, de asemenea, minimum 6% din PIB pentru învăţământ, liderul FSLI, Simion Hancescu, anunţând că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor de sindicat, în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.

Peste 1.200 de studenţi şi elevi protestează, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, solicitând alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie şi condiţii mai bune în cămine.

Studenţii s-au adunat, miercuri după-amiază, în campusurile universitare din Observator şi Hasdeu, apoi au pornit într-un marş spre Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, blocând traficul rutier pe străzile Clinicilor şi Napoca.

Aproximativ 500 de studenţi de la universităţile ieşene participă, miercuri, la un miting de protest organizat în Piaţa Unirii, din municipiul Iaşi, ei solicitând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie.

Aproximativ o mie de studenţi protestează, miercuri, în centrul municipiului Sibiu, cerând 6% din PIB pentru Educaţie şi scandând lozinci împotriva Guvernului.

Peste o mie de studenţi din Timişoara au pornit, miercuri după-amiază, într-un marş de protest din Complexul Studenţesc până în faţa Prefecturii Timiş, cerând Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

Studenţii s-au adunat mai întâi în Complexul Studenţesc, în jurul orei 13.00, iar de acolo au pornit spre Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica, unde li s-au alăturat şi alţi colegi care ieşiseră de la cursuri. Astfel, s-au adunat peste o mie de studenţi care au pornit spre Prefectura Timiş, care va fi punctul final al marşului, acolo urmând să fie depus un memoriu cu nemulţumirile lor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ