Studiu: 13% dintre copiii din mediul rural se culcă seara flămânzi

| 18 iun, 2014

13% dintre copiii din mediul rural se culcă seara flămânzi, în creştere cu 2% faţă de 2012, iar 23% se simt obosiţi uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să muncească înainte sau după şcoală, relevă un studiu lansat miercuri de World Vision România.

20% dintre părinţii cu copii sub cinci ani au declarat că nu l-au dus pe cel mic la medic în ultimele 12 luni, deşi numărul de vizite recomandate este de şase pe an pentru copilul sub un an şi trei anual pentru cel sub doi ani.

Potrivit cercetării 'Bunăstarea copilului din mediul rural', faţă de 2012 a crescut de la 4% la 7% procentajul copiilor care se simt mereu obosiţi din cauza muncii.

Confruntaţi cu lipsuri materiale, un sfert dintre adulţii intervievaţi admit că au renunţat sau iau în calcul să abandoneze ideea de a cumpăra medicamente sau de a face o vizită la medic. Doar 59% dintre copiii mai mici de doi ani primesc preparate cu vitamina D şi 33% preparate cu supliment de fier, ceea ce constituie un risc pentru perpetuarea unei probleme de sănătate publică în legătură cu anemia copilului.

Cercetarea a evidenţiat comportamente de risc pentru sănătatea copiilor cu vârste între 12 şi 18 ani. Circa 7% dintre copiii din mediul rural au recunoscut că au fumat cel puţin o dată iar 21% au declarat că au consumat cel puţin o dată băuturi alcoolice.

Studiul a evaluat şi capacitatea copiilor din mediul rural cu vârste între 7 şi 18 ani de a aplica cunoştinţe de matematică, de a citi şi înţelege un text citit.

La testul de matematică a răspuns corect doar unul din trei copii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani şi un sfert dintre cei de peste 12 ani.

42% dintre copii au citit corect toate cuvintele dintr-un text dat într-un timp determinat, numai 21% demonstrând că au înţeles ceea ce au citit. La categoria 12-18 ani numai 5% dintre copii au răspuns corect la întrebările ce vizau înţelegerea textului citit.

Aproximativ 30% dintre persoanele din mediul rural au declarat că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, aproape 36% au spus că banii abia le sunt suficienţi de la o lună la alta. 29% au răspuns că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au. Aproape 4% au afirmat că banii pe care îi au le permit să trăiască bine iar 0,5%, că banii lor le permit să aibă tot ce îşi doresc.

89% dintre respondenţi spun că deciziile la nivelul comunităţii sunt luate de primar singur sau împreună cu consilierii.

Prezentă la conferinţa de lansare a studiului, deputata PDL Claudia Boghicevici a spus că nu este de părere că bătaia este ruptă din rai. 'Cred în educaţia de zi cu zi a părinţilor. Îmi place să cred că Biserica are un rol important. Cred că dacă consiliile comunitare consultative ar fi funcţionale, multe dintre dramele de la televizor ar putea fi evitate', a afirmat deputata.

Studiul a fost realizat de cercetători la solicitarea World Vison România pe un eşantion de 2.774 de gospodării. Cercetarea a fost efectuată în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014 şi este reprezentativă la nivel naţional pentru gospodăriile cu copii din mediul rural.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman.”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ