SUPERSTIŢII româneşti. Ce înseamnă, de fapt, să baţi în LEMN sau să ţii degetele CRUCIŞ

| 03 mai, 2014

Chiar daca nu ești superstițios, tot ești tentat sa bați în lemn când auzi de necazurile altuia sau sa faci trei pași înapoi când îți taie calea pisica neagra.

 

 

Mulți înca mai cred ca superstițiile vechi ascund cine știe ce taine sau blesteme magice. Dar originea lor ține mai mult de legende și credințe, decât de paranormal.

"Bate-n lemn, sa nu cobeşti!"

Ne-am obişnuit din copilarie, la îndemnul bunicilor, sa batem în lemn când vorbim despre necazuri, accidente sau boli, sa nu atragem raul asupra noastra. Pentru mulţi dintre noi a devenit chiar un gest reflex. De teama sa nu cobeasca, mulţi bat în lemn de trei ori şi se simt protejaţi de ghinion. Originea acestei superstiţii stranii este mai greu de explicat. Se presupune ca provine din vremuri de mult apuse, când oamenii credeau ca spiritele bune ale copacilor îi protejeaza de rele. În Grecia antica exista credinţa conform careia, daca atingeai un stejar, puteai sa comunici cu Zeus şi puteai sa ceri protecţia celei mai mari divinitaţi din Pantheon.

Agaţă o potcoavă la uşă

Pâna nu demult, la începutul secolului trecut, ţaranii obişnuiau înca sa bata în cuie, la poarta sau la uşa casei, o potcoava gasita pe drum. Potcoava le purta noroc şi aducea prosperitate întregii familii, dar numai daca era veche. Originile acestei superstiţii se împletesc cu legendele Evului Mediu despre cai, animale benefice şi purtatoare de noroc. Pe de alta parte, exista înca din Antichitate credinţa ca fierul, din care se faceau potcoavele, poate ţine departe spiritele malefice. Nu este de mirare ca potcoavele au devenit amulete cu proprietaţi magice în toata lumea, din China şi India pâna la marginile Europei. În cultura noastra populara, potcoava este un simbol al norocului de secole, protector al casei şi, sub forma de marţişor, protector al destinului.

Trifoiul norocos

O veche legenda irlandeza spune ca, fiind alungata din Rai, Eva a luat cu ea o frunza de trifoi sa îi aduca aminte de bogaţia Paradisului. De atunci, trifoiul cu patru foi a devenit simbolul norocului şi al abundenţei, dar şi al câştigurilor. Cele patru frunze reprezinta credinţa, speranţa, norocul şi dragostea. Trifoiul alb era o planta magica pentru vechii druizi, care credeau în forţa lui de a îndeparta spiritele rele şi îl foloseau în toate ritualurile magice, pentru bunastarea comunitaţii şi însanatoşirea celor bolnavi.

Ţine degetele cruciş ca să ai noroc!

Crucea a fost din cele mai vechi timpuri simbolul protecţiei, al puterii şi al norocului. În credinţele stravechi, daca doua persoane îşi puneau aceeaşi dorinţa trebuiau sa îşi puna în cruce degetele aratatoare pentru ca visul lor sa se împlineasca. Ulterior, obiceiul de a-ţi pune degetele în cruce a fost adoptat de creştini pentru a se recunoaşte între ei, invocând astfel şi protecţia lui Dumnezeu. În vremurile moderne, superstiţia a capatat mai multe semnificaţii. E bine sa îţi ţii degetele încrucişate ca sa ai noroc sau ca sa treci cu bine peste o încercare grea. Cine ţine degetele încrucişate la spate sau în buzunar în timp ce minte sau face o promisiune pe care nu o va respecta, crede ca va fi absolvit de vina. În acest caz, degetele încrucişate îl feresc de diavol, care va încerca sa îl ademeneasca pe cai necinstite.

Mai multe, pe unica.ro.

 

 

 

Tag-uri: superstitii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ