Suplimentarea bugetului pentru ajutorul de minimis – efect de bumerang la nivelul economiei

| 23 aug, 2013

Veste bună pentru IMM-uri și implicit pentru economia României: bugetul alocat schemei de minimis de către Ministerul Finanțelor Publice a fost majorat cu 100 de milioane de lei.

Hotărârea de majorare a bugetului acordat pentru acest tip de ajutor de stat este ultima dintre măsurile adoptate de Guvern pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, asta după ce legislația care stă la baza acordării ajutorului de minimis și Ghidul solicitantului au fost modificate în favoarea beneficiarilor. Astfel de măsuri fac parte dintr-o strategie a Executivului de stimulare a activității în mediul de afaceri, măsură ce atrage după sine cu un efect de bumerang și alte beneficii precum stimularea investițiilor ce conduce implicit la stimularea consumului, reducerea șomajului, creșterea PIB și în definitiv la stabilitate economică la nivel național.

Ajutorul de minimis reprezintă o pârghie prin intermediul căreia statul vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii în vederea sprijinirii activității în mediul de afaceri și constă în acordarea unei finanțări nerambursabile pe o perioadă de trei ani în valoare de până la 200.000 de euro. Valoarea ajutorului de stat se calculează în funcție de valoarea totală a cheltuielilor eligibile înregistrate de întreprinderi spre aprobare.

IMM-urile pot înregistra cereri pentru solicitarea ajutorului de minimis începând cu 26 august până la data de 30 iunie anul viitor, existând și posibilitatea devansării termenului în condițiile în care bugetul prevăzut nu a fost epuizat. Pentru înregistrarea cererilor, Ministerul Finanțelor Publice va pune la dispoziție o platformă on-line, unde vor fi afișate zilnic toate cererile înregistrate în zilele precedente. Datorită deciziei de suplimentare a bugetului se preconizează o creștere semnificativă a numărului de firme mici și mijlocii beneficiare de pe urma acestei măsuri de sprijinire a derulării și dezvoltării activității din mediul privat. Termenul de soluționare a dosarelor depuse și a cererilor de plată a ajutorului de minimis este de 60 de zile lucrătoare.

Pentru a beneficia de fondurile nerambursabile pe care le presupune acest ajutor, IMM-urile trebuie să se angajeze că vor crea noi locuri de muncă. Astfel, pentru un ajutor în valoare de până la 100.000 de euro, întreprinderile beneficiare trebuie să creeze cinci noi locuri de muncă, dintre care două să fie ocupate de persoane care nu au avut activitate susținută pe piața muncii în ultimele trei luni, iar IMM-uri a căror solicitare de finanțare este cuprinsă între 100.000 și 200.000 de euro, vor fi nevoite să asigure șapte locuri de muncă, cu mimim trei din ele pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Angajatorii se obligă, astfel, să mențină locurile de muncă cel puțin trei ani de la finalizarea investiției.

Decizia Executivului de a suplimenta bugetul alocat schemei de minimis vine în sprijinul bunei derulări și dezvoltări a activității agenților economici din mediul de afaceri, reducând în acest fel deficitul de finanțare din partea statului pe piețele private. În același timp, datorită condițiilor impuse pentru primirea ajutoarelor, se rezolvă și o altă problemă stringentă: lipsa locurilor de muncă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ