Update. Contractul de privarizare al CFR Marfă a fost semnat de secretarul de stat Cristian Ghibu

| 02 sep, 2013

Contractul de privatizare pentru preluarea a 51% din acţiunile CFR Marfă a fost semnat, luni după-amiază. Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, contractul a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu şi de directorul general al GFR, Sorin Chinde.

Update. La ceremonia de semnare şi parafare a contractului de privatizare au participat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi proprietarul GFR, Gruia Stoica, dar contractul a fost semnat de numărul doi din minister, respectiv secretarul de stat Cristian Ghibu şi directorul general al GFR, Sorin Ghinde.

Ministerul Transporturilor a anunţat, luni, că la ora 16:30, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" către societatea comercială Grup Feroviar Român.

"Vânzarea pachetului de acţiuni a fost asumată de către Guvernul României prin Hotărârea nr. 526/2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român, în calitate de cumpărător. Până în acest moment, statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Guvernul României, a respectat toate angajamentele asumate şi procedurile legale, aflându-se în termenii calendarului stabilit de privatizare a 'CFR Marfă'. Următoarele etape importante în finalizarea tranzacţiei sunt  plata valorii acţiunilor de către cumpărător şi transferul efectiv al acestora", se menţionează într-un comunicat al MT.

Procesul de pregătire a privatizării "CFR Marfă" a demarat în 2008, odată cu includerea companiei în programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotărârea de Guvern nr. 46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobată strategia de privatizare prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni. Hotărârea nr. 526/2013, pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzacţiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, în caz contrar contractul urmând să fie desfiinţat de plin drept, fără a mai necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.

Preţul de cumpărare a pachetului de acţiuni este de 904,98 milioane lei
.

În termen de 30 de zile calendaristice, Ministerul Transporturilor, Grup Feroviar Român şi un agent escrow urmează să încheie un contract escrow care va fi anexă la contractul de vânzare de acţiuni având ca obiect, în principal, plata de către GFR a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentând 10% din preţul de cumpărare, în termen de două zile lucrătoare de la încheierea contractului escrow.

Modalitatea de plată a preţului pachetului de 51% din acţiuni este plata integrală la data finalizării şi va consta în încasarea următoarelor sume: echivalentul în lei a sumei de 10 milioane euro constituită de cumpărător cu titlu de garanţie de participare; suma de 90,498 milioane lei reprezentând fondurile din contul escrow; diferenţa de preţ până la concurenţa preţului de cumpărare oferit.

Finalizarea vânzării-cumpărării pachetului de acţiuni, constând în plata preţului de cumpărare şi în transferul titlului de proprietate asupra pachetului de acţiuni va avea loc sub condiţia semnării contractului de escrow şi depozitării de către cumpărător a sumei prevăzute pentru contul escrow şi a realizării unor condiţii suspensive.

Astfel, transferul dreptului de proprietate se va realiza la data îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: emiterea de către Consiliul Concurenţei a unei adrese sau decizii în conformitate cu prevederile Legii concurenţei şi/sau emiterea unui asemenea document de către alte autorităţi de concurenţă competente; finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social ca urmare a majorării de capital în baza conversiei; obţinerea de către vânzător, după caz, de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii, a acordului acestora cu privire la modificarea structurii acţionariatului, ca urmare a încheierii contractului, iar acordul nu va include condiţii mai oneroase pentru societate faţă de termenii aplicabili potrivit contractelor de finanţare la data semnării; creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de GFR Ministerului Transporturilor reprezentând preţul de cumpărare şi semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.

Printre obligaţiile pe care cumpărătorul trebuie să şi le asume şi să le respecte se numără: obligaţiile ce rezultă din legislaţia muncii şi protecţiei sociale, a legislaţiei sindicale, precum şi obligaţiile prevăzute de contractele de muncă încheiate cu angajaţii societăţii, a celor prevăzute de contractul colectiv de muncă şi în alte contracte şi acorduri încheiate cu sindicatele la nivel de societate; obligaţiile de mediu ce privesc societatea; obligaţiile societare faţă de vânzător: să respecte dreptul vânzătorului de a nominaliza doi administratori în consiliul de administraţie pe întreaga perioadă în care vânzătorul va mai deţine cel puţin 10% din acţiuni; prevederile actului constitutiv al societăţii conform cărora orice hotărâri care privesc reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea precum şi, pe o perioadă de cinci ani de la data finalizării, cesiunea către terţi a acţiunilor societăţii se iau cu o majoritate de cel puţin două treimi din capitalul social, indiferent dacă se adoptă la prima sau la a doua convocare; prevederile actului constitutiv conform cărora hotărârile privind modificarea obiectului principal de activitate al societăţii sau dizolvarea societăţii se iau cu unanimitate de voturi, reprezentând întreg capitalul social, atât la prima, cât şi la următoarele convocări.

Hotărârea de Guvern prevede că vânzătorul are dreptul de a rezilia contractul în împrejurări ce implică o culpă a cumpărătorului. Clauza penală va fi activată în cazul neîndeplinirii sau nerespectării de către cumpărător, în tot sau în parte, a oricăreia dintre obligaţiile contractuale ce îi revin, cumpărătorul fiind obligat să îi plătească vânzătorului o penalitate contractuală de 5% din preţul de cumpărare, cu excepţia obligaţiilor continue, a căror încălcare îndreptăţeşte vânzătorul să recurgă la rezilierea contractului.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă. GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Premierul a punctat că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu , cu secretarul de stat şi cu cel care a fost declarat câştigătorul licitaţiei,  se întâlnesc după-amiază pentru semnarea contractului. "S-au depus deja 10 milioane de euro pentru garanţia de participare, aceia sunt în cont. După semnarea contractului, în 30 de zile trebuie depusă suma de 20 de milioane de euro (...) - 10% din valoarea contractului. Şi, practic, dacă astăzi sau mâine trebuie să se semneze, imediat firma câştigătoare, că nu ministerul, conform legii firma respectivă, se adresează oficial Consiliului Concurenţei pentru a primi avizul", a precizat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul USL.

Ramona Mănescu a preluat, miercuri, 28 august, mandatul de ministru al Transporturilor de la premierul Victor Ponta, care a asigurat interimatul la conducerea acestui minister din data de 12 iulie, după ce fostul ministru Relu Fenechiu a demisionat din funcţie, după ce a fost condamnat, pe 12 iulie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul ''Transformatorul'', la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 sep, 2013
RADU
PENALII ?
DACA ACEST MINISTRU DE LA TRANSPORTURI , NU FACE CURATENIE, E JALE…
“Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte.
Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună.
Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate…
Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, va fi verificat de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de transport feroviar de persoane .
Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie consideraţi în deplasare în interesul serviciului” "CFR Călători, condusă de Valentin Dorobanțu, ocolește sistematic licitațiile, sub pretextul situațiilor de urgență.
De la începutul anului, toate contractele, în valoare de peste 70 de milioane de euro, au fost încheiate prin „negociere cu publicare"
Peste 50.000.000 de euro au fost direcționați pentru reparații, iar circa 1.500.000 de euro pentru șase contracte de salubrizare. Prin aceeași schemă, CFR Călători va atribui încă 20 de contracte, a căror valoare totală poate atinge 15 milioane de euro.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ