Sute de persoane salvate din nămeţi în judeţul Constanţa, de la instituirea codului roşu

| 30 ian, 2014

Autorităţile au intervenit în judeţul Constanţa, de la instituirea codului roşu, pentru salvarea a peste 200 de persoane blocate în zăpadă şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zeci de cazuri, iar joi dimineaţă sunt izolate 13 localităţi, toate drumurile fiind închise în continuare.

Potrivit datelor furnizate de Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, în ultimele 12 ore au fost salvate din zăpadă 206 persoane, iar 36 de persoane au fost asistate medical.

Astfel, în urma blocării drumurilor, primăriile Corbu şi Deleni au acţionat pentru evacuarea şi adăpostirea a 91, respectiv 40 de persoane surprinse în trafic. De asemenea, 42 de autoturisme sunt rămase pe carosabil, 30 în zona Lumina - Tariverde şi 12 în zona Hârşova, ocupanţii acestora fiind cazaţi în adăposturi.

În cursul nopţii, două utilaje de la Drumurile Judeţene Constanţa au deblocat tronsonul Săcele - Corbu din DJ 226, salvând trei oameni pe care i-au luat în cabina unui unimog şi tractând un autoturism în care se aflau alte patru persoane, până în localitatea Corbu. Totodată, a fost scos din zăpadă şi un autobuz cu 30 de persoane.

O altă autospecială şenilată a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa s-a deplasat pe DN 22, de unde a salvat 48 de persoane din zona Palazu Mic - Gura Dobrogei, care se erau înzăpezite în 30 de turisme şi un microbuz. Toţi au fost transportaţi la cel mai apropiat loc în care puteau fi adăpostiţi. O freză a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa a acţionat pe DN 2A, între Hîrşova şi Hanul Morilor pentru deblocarea a două autoturisme rămase în zăpadă şi salvarea a trei persoane care se aflau în aceste maşini. După finalizarea misiunii, utilajul a deszăpezit şi o autospecială a ENEL blocată în zăpadă la circa un kilometru de Hîrşova. În timp ce se deplasau spre DN 22 pentru a sprijini utilajele la deszăpezire, forţele Brigăzii 9 Mărăşeşti şi ale Regimentului de Apărare Antiaeriană Medgidia, respectiv un tanc, două camioane 6x6, un autotractor şi 20 de militari au salvat cinci persoane din zona Nazarcea şi alte două autoturisme rămase pe DN 2A, în apropiere de bifurcaţia de la Lumina.

Totodată, de la instituirea codului roşu, s-a intervenit şi pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în mai multe cazuri. Astfel, de la Independenţa a fost preluat un pacient cu o autospecială şenilată care l-a predat unei ambulanţe în localitatea Amzacea, ulterior fiind transportat la Spitalul de Urgenţă Constanţa. O ambulanţă de la Mangalia, însoţită de o freză, s-a deplasat în localitatea Arsa, de unde a preluat un pacient cardiac şi l-a transportat la Spitalul Mangalia. Acelaşi echipaj însoţit de utilaj de deszăpezire a fost şi la Limanu, de unde a preluat un copil cu laringită şi un cardiac şi i-a transportat tot la Spitalul Mangalia.

Un copil în vârstă de doi ani şi o lună care necesita asistenţă medicală de urgenţă a fost dus, miercuri seară, la Centrul de Permanenţă Cogealac. În urma evaluării medicale s-a stabilit că micuţul avea saturaţia în oxigen foarte mică, de 80 la sută, şi tahicardie. Conform sursei citate, cadrele medicale ale centrului au consultat, telefonic, un medic pediatru din Constanţa pentru a fi siguri că diagnosticul şi tratamentul stabilit pentru copil sunt corecte. Tehnologia de care dispune Centrul de Permanenţă Cogealac a permis efectuarea printr-un sistem similar celui de telemedicină a unui EKG online, care a fost interpretat de un specialist cardiolog din Bucureşti. Acesta din urmă a stabilit că băiatul poate rămâne la Cogealac întrucât este în siguranţă şi primeşte îngrijirile medicale de care are nevoie.

De asemenea, un sugar de şapte luni cu o infecţie a căilor respiratorii a fost luat din localitatea Canlia de un echipaj medical care a reuşit să ajungă la acesta numai cu ajutorul şenilatei de la Drumuri Judeţene. O altă ambulanţă însoţită de un utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Nisipari, la o gravidă cu sarcina la termen, pe care au preluat-o şi au transportat-o la Spitalul din Medgidia.

Un alt echipaj medical a fost să salveze o persoană cardiacă din oraşul Hârşova şi, din cauza drumurilor impracticabile, echipajul s-a deplasat pe jos până la domiciliul pacientului. Între localităţile Năvodari şi Corbu, un pacient cu fractură la un picior a fost preluat de Poliţia locală din Corbu şi au făcut joncţiune cu ambulanţa în apropiere de oraşul Năvodari, pe DJ 226. Un echipaj mixt format din ambulanţă şi utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Cuza Vodă pentru a prelua un pacient cu lipotimie şi l-a transportat la Spitalul Medgidia, iar un alt echipaj a mers în localitatea Remus Opreanu, pentru a prelua un pacient cu plăgi muşcate de câini, acesta fiiind transportat la Spitalul Medgidia.

La ora transmiterii acestei ştiri, în judeţul Constanţa sunt izolate 13 localităţi - Topalu, Capidava, Ghindăreşti, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu, Dunărea, Casian, Cogealac, Tariverde, Rîmnicu de Jos, Rîmnicu de Sus şi Gura Dobrogei, în timp ce nouă localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică, iar la Vâlcele avariile la reţeau de energie electrică au afectat şi alimentarea cu apă potabilă.

Din cauza vântului foarte puternic, sunt în continuare închise toate porturile de la Marea Neagră, precum şi Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

În plus, drumurile naţionale, judeţene şi cele comunale din judeţul Constanţa continuă să fie închise, măsura fiind luată miercuri seară, începând cu ora 17.00, prin ordin al prefectului judeţului .

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ