Taxe mai mici de la anul?

| 20 aug, 2013

Premierul Victor Ponta a reafirmat intenția cabinetului pe care îl conduce de a extinde o asemenea reducere de TVA și pentru alte categorii de produse, în măsura în care scăderea aplicată la pâine va produce rezultatele scontate. Nu în ultimul rând, primul ministru a subliniat faptul că, pentru 2014, guvernul va urmări cu prioritate reducerea CAS la angajator.

Vara aceasta le-a adus românilor o premieră. După ce de ani și ani de zile taxele și impozitele nu au făcut decât să crească, pentru prima dată România a înregistrat o scădere la acest capitol, prin decizia luată de către cabinetul condus de Victor Ponta de a reduce TVA-ul la produsele de panificație.

Iar veștile bune din domeniul fiscal nu se opresc aici. Invitat în acest weekend la un post de televiziune, premierul a dat asigurări că până la sfârșitul acestui an nu există nicio şansă ca taxele şi impozitele să se majoreze. Singurele care vor înregistra creşteri vor fi accizele la produsele de lux şi la alcool, din a căror creștere va fi acoperit deficitul creat pe termen scurt de reducerea cu 15 procente a TVA la pâine.

În același context, premierul Victor Ponta a reafirmat intenția cabinetului pe care îl conduce de a extinde o asemenea reducere de TVA și pentru alte categorii de produse, în măsura în care scăderea aplicată la pâine va produce rezultatele scontate. Nu în ultimul rând, primul ministru a subliniat faptul că, pentru 2014, guvernul va urmări cu prioritate reducerea CAS la angajator.

Foarte important de observat este că reducerile de taxe preconizate de către premier sunt abordate într-un registru prudențial, pornindu-se de la premisa necesității asigurării unor resurse care să echilibreze găurile provocate pe termen scurt de astfel de scăderi de taxe și să asigure astfel încadrarea bugetului în țintele de deficit asumate. Spre exemplu, pentru punerea în aplicare a planului ambițios al cabinetului de reducere a CAS la angajator, se urmărește obținerea veniturilor necesare pentru compensarea reducerii pe termen scurt a veniturilor colectate prin reducerea evaziunii fiscale și eficientizarea cheltuirii banilor publici.

Pe termen mediu și lung însă, o asemenea reducere ar aduce avantaje substanțiale României, prin stimularea creării de noi locuri de muncă. În condițiile în care România are una dintre cele mai mari poveri fiscale asupra muncii din UE (43%), diminuarea CAS la angajator va oferi un real ajutor firmelor care activează deja pe piață și va crește atractivitatea României în ochii investitorilor potențiali.

Pe de altă parte, prin reducerea CAS este de așteptat să crească gradul de conformare voluntară la plata acesteia către buget. Ca urmare, măsura va conduce la lărgirea bazei de impozitare și va contribui astfel la diminuarea deficitului la bugetul de asigurări sociale (una dintre principalele surse de dezechilibru din cardul bugetului general consolidat).

În încheiere, merită remarcat că reducerea CAS are mai nou un susținător și în tabăra Opoziției, PDL propunând și el o măsură similară cu aceea preconizată de către cabinet. Trebuie observat însă că susținerea unei asemenea reduceri de către PDL vine într-o contradicție flagrantă cu tot ceea ce democrat-liberalii au făcut pe perioada celor 4 ani de guvernare, când, în loc să reducă CAS-ul, au scăzut salariile bugetarilor și au încercat să extindă baza de impozitare cu 5 milioane de pensionari.

Altfel spus, deși acum vorbesc despre reducerea CAS, democrat-liberalii nu au făcut nimic în acest domeniu atunci când au avut prilejul şi, în consecință, nu mai au nicio credibilitate atunci când formulează asemenea propuneri.

Tag-uri: CAS, pdl, TVA, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ