Taxele nu cresc în 2014. Unde s-au făcut modificări în sistemul fiscal din România?

| 09 aug, 2013

Noul acord dintre guvernul român şi instituţiile financiare internaţionale are la bază o serie de obiective prioritare, care nu vizează majorări de taxe şi impozite. Documentul dintre cele două părţi are în vedere măsuri de creştere economică, de creare de locuri de muncă şi de asigurare a stabilităţii macroeconmice.

Spaţiul mediatic românesc a fost cuprins în ultima perioadă de o adevărată psihoză creată de noul acord al României cu FMI şi de aşa zisele noi taxe şi impozite pe care guvernul le-ar pregăti românilor. Deşi informaţiile prezentate pe toate canalele mediatice nu erau confirmate, iar acordul nu era încă făcut public, deontologia jurnalistică românească a făcut ca din nişte documente apărute deloc surprinzător „pe surse”, să se ajungă la o dezinformare în masă a populaţiei.

Panica generală provocată de media a fost accentuată de declaraţiile iresponsabile ale unor reprezentanţi ai fostei puteri portocalii, în frunte cu Traian Băsescu. Aceştia au preferat să dezinformeze cetăţenii pentru a mai câştiga puţin capital politic, indiferent dacă informaţiile nu erau verificate.

Noul acord dintre guvernul român şi instituţiile financiare internaţionale are la bază o serie de obiective prioritare, care nu vizează majorări de taxe şi impozite. Documentul dintre cele două părţi are în vedere măsuri de creştere economică, de creare de locuri de muncă şi de asigurare a stabilităţii macroeconmice. Am depăşit, odată cu noul acord, perioada în care principalul scop al acestuia era de a lua măsuri corective sau agresive de austeritate şi de creştere a fiscalităţii.

Au fost preluate informaţii de toată mass media conform cărora guvernul şi-a asumat introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinere, iar în cazul PFA-urilor şi a drepturilor de autor s-ar fi stabilit creşterea fiscalităţii. Însă, aşa cum s-a dovedit aceste informaţii sunt false, fiind pur şi simplu intoxicări.

După cum a explicat şi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, CASS în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, în jurul căruia au apărut tot felul de controverse, există şi în prezent. Această măsură are în vedere o lărgire a bazei de contribuţie către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială. Cei care au venituri din chirii plătesc şi în acest moment contribuţii la sănătate.

Se urmăreşte că prin această decizie să existe o uniformizare şi extindere a bazei de impozitare, astfel încât cei care obţin venituri şi din salarii şi din chirii să plătească contribuţia la sănătate din totalul veniturilor.

Măsura guvernului are un impact social important la nivelul celor cu venituri mici, care nu vor mai fi vizaţi de plata unor sume suplimentare, ci se va percepe mai mult de la cei cu venituri mai mari.

De asemenea, subiectul CAS se află în programul de guvernare al actualului Executiv, care şi-a asumat pentru acest mandat reducerea acestuia cu cinci puncte procentuale. Cei care sunt dornici să critice orice măsură a executivului şi fac referire la presupuse creşteri ale CAS ar trebui să aştepte finele anului, atunci când se poate face o analiză asupra evoluţiei economice a statului şi se poate vedea care sunt perspectivele economice pentru anul 2014. Este o decizie pragmatică a guvernului de a aştepta cifrele pe anul 2013, deoarece în funcţie de acestea se poate afla cu siguranţa cu cât este posibilă reducerea CAS.

Cârcotaşi care să critice acţiunile guvernului s-au găsit întotdeauna. Însă, acestora li s-a răspuns de fiecare dată prin aplicarea unor măsuri pe care actualii guvernanţi și le-au asumat dinainte de a prelua puterea executivă. Spre exemplu, la fel ca în cazul CAS, guvernul Ponta şi-a asumat reducerea TVA, iar primii paşi în această direcţie au fost deja făcuţi prin reducerea TVA la pâine. Astfel, prin noile măsuri ale guvernului nu se introduc noi taxe şi impozite, ci este taxat luxul.

În toată această paranoia generală creată de drafturi ale acordului cu FMI apărute „pe surse” în mass media, cei de la PDL şi Traian Băsescu au decis să câştige capital electoral pe seama unor informaţii neverificate şi neconfirmate. Deşi le stă în caracter să folosească dezinformarea pentru a-şi atinge scopurile politice, de această dată au întreţinut o stare de panică în rândul populaţiei.

După o guvernarea dezastruoasă, PDL şi Traian Băsescu nu sunt în măsură să iasă şi să dea lecţii de fiscalitate şi de politică economică. S-a văzut foarte bine cât de pricepuţi sunt în aceste domenii în toţi anii în care s-au aflat la guvernare. Aceştia au idei despre cum se guvernează ţara abia acum de când sunt în opoziţie. Guvernele PDL au produs în România cele mai mari creşteri de taxe din ultimii ani, în acelaşi timp tăind salarii şi pensii.

Nu trebuie să uităm că cei care au crescut TVA la 24% sunt Boc şi compania. Tot ei sunt cei care în 2010 tăiau salariile şi pensiile românilor, fără a le păsa vreo clipă de consecinţele asupra cetăţenilor. Traian Băsescu, cel care a fost „părintele spiritual” al acestor măsuri se dă mare expert în domeniul economic şi se pune la dispoziţia guvernului, într-un moment în care România se află pe plus, iar jafurile produse de guvernele patronate de el au fost stopate.

Românii nu au de ce să îşi facă griji în acest moment pentru că, aşa cum a asigurat şi ministrul Finanţelor, taxele nu cresc. Politica fiscală pe care guvernul actual o promovează s-a putut observa că este una care nu afectează persoanele cu venituri mici şi medii. Dimpotrivă, executivul condus de Victor Ponta a demonstrat că pot fi luate măsuri economice care să aibă la bază nevoile cetăţenilor cu venituri mici şi medii, reducerea TVA la alimentele de bază poate fi un exemplu concludent în acest sens.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 aug, 2013
Gigel
Se platesc acum CAS pe impozitul din chirii?
"Cei care au venituri din chirii plătesc şi în acest moment contribuţii la sănătate." Ce vorbesti tu, eu am venituri din chirii si nu platesc nici o contributie de sanatate! Pe declaratia de impunere nu exista decat suma datorata ca impozit, nu exista nici o suma definita drept contributie de sanatate. Impozitul pe chirie se vireaza la bugetul de stat iar contributia de sanatate in alt cont. Mai documentat tov. uselist.....
09 aug, 2013
cantautor
sa spui acum ,in august 2013, ca taxele,unele din ele,nu vor creste intr-un orizont de 1,4 ani,trebuie sa fii ori tampit ori usl-ist...
esti tanar,prefer sa cred ca esti doar naiv....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ