TEHNOLOGIE CARE SALVEAZĂ: Un iPhone a fost modificat pentru a crea un PANCREAS BIONIC

| 18 iun, 2014

Un iPhone modificat pentru a asigura funcţiile unui pancreas artificial a permis menţinerea eficientă a concentraţiilor adecvate de zahăr sangvin la persoanele diagnosticate cu diabet juvenil, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost prezentate weekendul trecut.

Persoanele diabetice trebuie să îşi verifice glicemia de mai multe ori pe zi şi să se injecteze cu insulină pentru a-şi menţine concentraţia de glucoză din sânge la un nivel considerat normal.

Noul pancreas artificial, construit pe baza unui iPhone, a permis o menţinere mult mai eficientă a unei glicemii normale, evitând astfel variaţiile periculoase ale concentraţiei de glucoză din sânge, au explicat autorii acestui studiu, publicat duminică în revista medicală americană New England Journal of Medicine.

Diabetul juvenil sau de tipul 1 se manifestă în general în copilărie sau în adolescenţă. Este o boală cronică, rezultând dintr-o disfuncţie a pancreasului, care nu mai este capabil să producă suficientă insulină, un hormon ce permite menţinerea la concentraţii normale a glucozei din sânge.

În prezent, anumite persoane diabetice folosesc pompe cu insulină pentru a-şi reglementa concentraţia de zahăr sangvin, prin intermediul unor injecţii ce pot fi programate, administrate în mici cantităţi şi cu regularitate, cu scopul de a reproduce eliberarea naturală a hormonului de către pancreas.

Însă aceste pompe nu se ajustează automat în funcţie de nevoile variabile ale bolnavului şi nu eliberează glucagon, un hormon care provoacă o creştere a cantităţii de glucoză din sânge.

Spre deosebire de acele pompe, noul aparat construit pe baza unui iPhone eliberează insulină şi glucagon aproape fără nicio intervenţie din partea pacientului.

Acest "pancreas bionic" foloseşte un senzor amplasat într-un ac inserat sub piele, care controlează în mod automat şi în timp real concentraţiile de zahăr din organism şi injectează, în funcţie de nevoile pacientului, cantităţile necesare de insulină şi de glucagon, cu ajutorul a două minipompe automate.

"Pancreasul bionic scade concentraţia medie de glucoză sangvină la un nivel care reduce considerabil riscul de complicaţii diabetice", a subliniat Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, coordonatorul studiului.

Cercetătorii au testat noul aparat timp de cinci zile pe 20 de adulţi care şi-au continuat într-o manieră normală activităţile zilnice. Oamenii de ştiinţă au evaluat pancreasul artificial şi cu ajutorul a 32 de adolescenţi, timp de cinci zile, într-o tabără de vacanţă pentru pacienţii tineri diagnosticaţi cu diabet de tipul 1.

Savanţii au constatat în grupul de adulţi o scădere cu circa 37% a numărului de intervenţii necesare pentru a corecta concentraţiile prea scăzute de glucoză (hipoglicemie) în raport cu pompele manuale.

În grupul de adolescenţi care au utilizat pancreasul bionic, reducerea intervenţiilor necesare pentru a evita declanşarea hipoglicemiei a fost de peste două ori mai mare.

Participanţii au înregistrat, de asemenea, ameliorări nete ale glicemiei, graţie pancreasului artificial, mai ales pe durata nopţii.

 

 

Sursă: descopera.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ