Tema migrației va fi discutată marți în Parlament

| 07 sep, 19:12

Comisiile de apărare, politică externă, afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului și Comisia specială a Parlamentului pentru aderarea României la Spațiul Schengen se vor reuni marți pentru a dezbate problema migrației, avându-i ca invitați pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și pe consilierul prezidențial Leonard Orban.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, întâlnirea va avea loc la ora 12,00, la sala Drepturile Omului.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, a subliniat că tema migrației reprezintă o prioritate pentru Europa. "Uniunea Europeană trebuie să reafirme principiile solidarității, respectând principiul distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre și ținând cont, în același timp, și de expertiza și experiența fiecărui stat membru în integrarea imigranților'', a declarat Ana Birchall, potrivit unui comunicat transmis luni.

Președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, Marius Obreja, preciza săptămâna trecută că membrii Comisiei au acordat aviz unei comunicări a Comisiei Europene privind fenomenul migrației.

"Este vorba de un document de peste 200 de pagini, care stabilește principii de comportare a comunității europene vizavi de acest fenomen cu care ne confruntăm în ultima perioadă. Comisia de apărare a dat un aviz asupra acestui document, nefiind Comisie raportoare. Comunicarea vine destul de târziu, pentru că mecanismele prezentate nu mai sunt de actualitate. Comisia de apărare face recomandarea ca Europa, în ansamblu, să își recalibreze politicile de apărare și securitate comună", a adăugat Obreja.

El a mai spus că România poate primi 1.785 de persoane, preluate în tranșe până la sfârșitul anului, în acord cu concluziile reuniunii Consiliului European din 26 iunie.

"Dacă UE va cere României peste această cotă, noi trebuie să ne recalibrăm. (...) În cele 6 centre există această capacitate de cazare. (...) Această preluare este discutată și eșalonată până la sfârșitul anului. Statul român are capacitate de a-i primi pe acești 1.700 de oameni acum", a afirmat Obreja.

Leonard Orban, consilierul pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis, a declarat, marțea trecută, într-un interviu acordat Europa FM, că primii imigranți pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în țară în luna noiembrie, iar numărul acestora va fi puțin peste 1.700.

"Oferta a fost făcută de către Guvernul României și este următoarea: 1.705 migranți pe așa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015. Și pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiați din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane'', a explicat, la acea dată, Orban.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ