Tema orei de religie în școli a stârnit dezbateri aprinse în Senat

| 24 mar, 19:09

Tema orei de religie în școli a generat dezbateri aprinse în Senat, care a luat în discuție un proiect de lege inițiat de deputatul independent Remus Cernea privind introducerea în învățământul preuniversitar a orei de "Etică și cultură civică".

Propunerea legislativă a deputatului Remus Cernea stipulează că planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ 'Etica și cultura civică' drept disciplină școlară, "parte a trunchiului comun".

"Programa disciplinei 'Etică și cultură civică' va consta, în principal, în prezentarea celor mai importante doctrine și a valorilor morale de inspirație filosofică, științifică ori religioasă ale umanității, dar și a unor elemente de cultură civică, conform puterii de înțelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de școlarizare", se arată în propunerea de lege.

Inițiativa stipulează și faptul că elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se oferă posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, "la solicitarea scrisă a părinților sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani, în conformitate cu prevederile care le garantează minorilor libertatea de gândire, de conștiință și de religie din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului". "Niciun elev nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinței sale ori fără a exista o cerere expresă", se mai arată în propunerea de lege.

Totodată, Cernea propune ca la disciplina facultativă "Religie" — "care poate fi predată începând cu, cel mai devreme, clasa I", să nu fie acordate note, ci calificative, care însă să nu fie luate în considerare la media generală.

Cernea le-a prezentat senatorilor o serie de date statistice din care rezultă, între altele, că 26% dintre elevi consideră că sistemul democratic nu este bun pentru România, aproximativ 45% sunt homofobi, 60 % sunt rasiști, respingând romii sau persoanele infectate cu HIV.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ