DOCUMENT. Concluziile raportului de evaluare al PSD. „O schimbare de leadership poate duce la recuperarea întârzierilor”

| 14 iun, 17:10

Raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu arată că Executivul a îndeplinit doar 13% din măsurile care trebuiau implementate, iar printre principalele reproşuri se află cele legate de lipsa de comunicare şi coordonare sau neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri.

UPDATE. „Raportul de faţă relevă un aspect deosebit de grav şi anume acela că o continuare în acelaşi ritm al guvernării va face, în cel mult 3 luni de zile, şansele de implementare integrală a a programului de guvernare să fie aproape zero”, se arată în concluziile raportului. În final, se sugerează că o schimbare de leadership poate duce la recuperarea întârzierilor în 6 luni.

Raportul arată la concluzii care sunt principalele puncte neîndeplinite. Printre acestea se află: lipsa coordonării între ministere şi premier, neînţelegerea viziunea programului de către majoritatea celor care trebuiau să îl implementeze, ritm de implementare precar, lipsa unui control strict zilnic al implementării măsurilor, abandonarea a aplicării principalelor măsuri de reformă, întârzieri în calendarul de investiţii.

Totodată, documentul mai arată că Executivul a adoptat măsuri contrare celor din programul de guvernare şi a dat senzaţia că a abandonat lupta cu marea evaziune.

 

Tot la capitolul puncte negative se află: comunicarea incompletă a motivelor pentru care s-au luat anumite măsuri, inexistenţa unei strategii de dezvoltare a principalelor motoare economice, opacitate în derularea actului guvernamental.

Totodată, Guvernul Grindeanu nu a prezentat la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri şi a fost incapabil să atragă sprijinul societăţii pentru proiectele majore ale Coaliţiei.

Raportul discutat în şedinţa CExN al PSD arată că Executivul a îndeplinit doar 13% din măsurile ce trebuiau implementate.

„Raportul de faţă relevă un aspect deosebit de grav şi anume acela că o continuare în acelaşi ritm al guvernării va face, în cel mult 3 luni de zile, şansele de implementare integrală a a programului de guvernare să fie aproape zero”, se arată în concluziile raportului.

În finalul raportului se sugerează că o schimbare de leadership poate duce la recuperarea întârzierilor.

 

UPDATE. Premierul Sorin Grindeanu le-a spus colegilor, miercuri seara, că vor să-i ”dea” guvernul preşedintelui Klaus Iohannis, după ce, în iarnă, l-au ”trezit” cu OUG 13, premierul apreciind că în ultimii 20 de ani nu a avut parte de o campanie mai agresivă ca cea cu care s-a confruntat în ultima lună. ”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic. Eraţi aceeaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă 13. Acum îi daţi guvernul, de ce?!”, le-a spus Sorin Grindeanu liderilor social-democraţi, potrivit unor surse din interiorul PSD.

Premierul i-a mai întrebat pe membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD cine a făcut raportul, afirmând că este prima oară când îl vede. ”În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună”, le-a mai spus Grindeanu.

Raportul comisiei de evaluare, relevă că Guvernul a avut un ritm de lucru defectuos ceea ce ar face ca o continuare să ducă la imposibilitatea aplicării programului de guvernare.

 

UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu i-a anuntat cu putin timp in urma pe liderii PSD ca nu demisioneaza, acesta fiind al patrulea refuz in ultimele zile. Grindeanu a facut anuntul in sedinta Comitetului Executiv al partidului, dupa ce liderii partidului i-au reprosat neindeplinirea mai multor masuri din programul de guvernare.

 

Update: Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, către premierul Grindeanu: "Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea”. Viorel Ştefan, ministrul Finanțelor, către Liviu Dragnea: ”Vă rog să înţelegeţi situaţia reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov” (surse).

Update: Grindeanu, către colegiii săi, în ședință: ”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?. (...) În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi” (surse). Potrivit premierului, din 97 de măsuri prevăzute în programul de guvernare pentru primele două trimestre, doar nouă nu sunt realizate.

 

UPDATE. ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat, pentru News.ro, surse din partid.

Conform surselor citate, în cazul în care Grindeanu refuză să plece din fruntea Guvernului, miniştrii ALDE sunt dispuşi să demisioneze.

În acelaşi timp, în vederea formării noului Cabinet, ALDE vrea păstrarea actualei structuri a Guvernului, numărul miniştrilor ALDE şi este împotriva cooptării altor partide în Guvern, au declarat aceleaşi surse.

UPDATE. Miniștri care nu ar fi demisionat: Gabriel Leș (ministrul Apărării), Viorel Ștefan (ministrul Finanțelor), Ionuț Vulpescu (ministrul Culturii), Tudorel Toader (ministrul Justiției), Augustin Jianu (ministrul Comunicațiilor), Alexandru Petrescu (ministrul pentru IMM-uri).

Update: A început Comitetul Executiv. Miniștri PSD ar fi anunțat că vor demisiona la cererea partidului, nu și Sorin Grindeanu. Surse citate de Antena 3 spun însă că Gabriel Leș, ministrul Apărării, Tudorel Toader, ministrul Justiției și Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, nu vor demisiona decât la cererea lui Sorin Grindeanu. Nici Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii nu și-ar fi anunțat demisia.

Concluziile evaluării Guvernului sunt prezentate la reuniune de Darius Vâlcov, fost ministru în Guvernul Ponta, devenit mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea. Miercuri după-amiază are loc și o ședință ALDE, partenerul de guvernare al PSD.

Update ora 15.40: Biroul de presă al Guvernului: Niciunul dintre miniștri nu și-a depus demisia la Cabinetul premierului sau la Secretariatul General al Guvernului până miercuri în jurul orei 15.20. Anterior, Antena 3 a transmis că toți miniștrii PSD își vor prezenta demisiile din Guvern pentru a forța plecarea premierului,

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat înainte de şedinţa Comitetului Executiv, că îşi va da demisia „fără niciun fel de problemă” dacă partidul i-o va cere. La rândul său, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a spus că se va "supune" deciziei partidului.

Update: Premierului i s-ar fi promis ieri șefia ASF dacă renunță la scaunul de la Palatul Victoria. Grindeanu ar fi refuzat oferta.

Update: Întâlniri înainte de ședința decisivă

Înainte de Comitetul Executiv, Liviu Dragnea i-a convocat miercuri la ora 15.00, la Parlament, pe miniștrii PSD din Guvern. La rândul său, Sorin Grindeanu are întâlniri miercuri la Palatul Victoria, cu liderii unor organizaţii judeţene ale partidului, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, liderul PSD Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al partidului, Marian Neacşu, precum și cu unii miniștri.

Update: Grindeanu, cu Congresul - Dragnea, cu excluderea

În cazul în care premierul va refuza să accepte să-și prezinte demisia, în CEx-ul PSD se va vota excluderea lui Sorin Grindeanu din partid, anunță Antena 3.

De cealaltă parte, Sorin Grindeanu ar urma să ceară la Comitetul Executiv organizarea unui congres extraordinar al partidului care să decidă soarta Guvernului său, potrivit unor surse din partid.

Update: Grindeanu: Mă aștept la o execuție publică

Cu câteva ore înainte de reuniune, Sorin Grindeanu a transmis public că nu intenționează să demisioneze, așa cum își doresc liderii PSD.

Premierul le-a declarat jurnaliștilor, miercuri dimineață, că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu i-a cerut direct demisia din funcția de prim-ministru, dar alți lideri social-democrați au făcut acest lucru, și a precizat că se așteaptă la "o execuție publică" în ședința partidului.

Astfel, întrebat de jurnalişti dacă Dragnea i-a cerut demisia, premierul a spus că ”doar voalat”, însă alţi lideri ai partidului i-au cerut-o direct.

Sorin Grindeanu a susținut că unii miniştrii se simt ”jenaţi” de situaţia actuală şi că se aşteaptă ca unii dintre membrii Guvernului să demisioneze dacă li se cere acest lucru, dar că va găsi ”imediat înlocuitori pentru aceştia”.

Premierul a declarat totodată că nu a văzut până acum evaluarea pe care conducerea PSD a făcut-o Guvernului, subliniind că ”Guvernul nu este al CEX, ci al României”.

Grindeanu a anunțat că va face declarații după ședința PSD, unde va fi și el prezent.

Cine i-a cerut "direct" demisia lui Grindeanu?

Liderii PSD care i-ar fi cerut "direct" demisia lui Sorin Grindeanu în întâlnirile anterioare de la sediul partidului ar fi Nicolae Bădălău, președintele executiv al PSD, și Paul Stănescu, liderul PSD Olt. Cei doi baroni PSD i-ar fi solicitat demisia lui Grindeanu la întâlnirea pe care au avut-o luni noapte la sediul partidului alături de Liviu Dragnea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ