Toni Greblă, despre demisia de la CCR: Am făcut acest lucru pentru că sunt un om responsabil

| 04 feb, 16:22

Toni Greblă a declarat miercuri, după demisia din funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR), că este vorba despre o decizie "personală", care nu a fost influențată de colegii săi.

"Decizia mea este una personală. Colegii mei numai au luat act de decizia mea. Nu mi-a solicitat niciun coleg să fac acest lucru. (...) Dar, având în vedere evenimentele din ultima perioadă, am decis că este mai bine, pentru a nu fragiliza și mai mult activitatea ulterioară a Curții Constituționale, să încetez mandatul la instanța constituțională. Am făcut acest lucru pentru că sunt un om responsabil, pentru că înțeleg ce dificultăți ar interveni în perioada următoare dacă nu aș fi luat o astfel de decizie și vreau să adaug că acuzațiile aduse în spațiul public, aduse înainte ca eu să le cunosc din dosar, mi-au creat un prejudiciu de imagine, însă țin să vă spun cu toată responsabilitatea că eu nu am devalizat banul public, eu nu sunt acuzat de prejudicii", a declarat Greblă.

El a adăugat că decizia de a demisiona nu are nicio legătură cu vizita pe care a făcut-o la DNA în cursul dimineții și nici cu faptul că s-ar considera vinovat de săvârșirea faptelor care i se impută, conform Agerpres.

Citeşte şi: Toni Greblă A DEMISIONAT de la CCR


"Nu am absolut nicio vină și nu din această cauză am demisionat. Ancheta se va desfășura în continuare și, la sfârșit, veți vedea și dumneavoastră că eu sunt nevinovat, însă fiind responsabil față de buna funcționare a statului român și pentru a nu pune activitatea Curții într-o dificultate și mai mare decât cea pe care o parcurge în prezent, am decis să iau acest act unilateral, această demisie personală și să o materializez astăzi", a explicat fostul judecător constituțional.

El a respins, totodată, acuzațiile pe care directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, le-a formulat la adresa sa într-o declarație dată în fața procurorilor DNA.

"În legătură cu amenințările proferate la adresa unui director din Gorj, vă rog să verificați presa locală de la acea vreme și să vedeți că lucrurile au fost exact invers și s-au desfășurat la o ședință la care au participat oficialitățile județului Gorj și toți parlamentarii acelui județ. Nici pomeneală, a fost numai dezbatere și amenințări cu judecata, dar le puteți vedea dumneavoastră pe spațiul public", a precizat Toni Greblă.

El a respins și afirmațiile unui alt martor din dosar, care susținea că l-ar fi sprijinit pentru demararea unei afaceri în domeniul creșterii dropiilor.

"Nu am nicio contribuție la intervenția pe lângă vreo instituție sau autoritate a statului în favoarea cuiva pentru a obține un folos material. M-am implicat și am sprijinit proiectul Dropia, care este un proiect de importanță europeană, era în favoarea țării mele. În acest proiect urmau să participe Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, Academia de Științe Agricole și Silvice, UNESCO România, UNESCO Bruxelles, tocmai pentru a face ca Câmpia Română să fie repopulată cu dropii. Nu era un proiect privat, era un proiect care urma să se realizeze prin contribuția și colaborarea unor instituții și ministere și statului român. M-am implicat public în acest proiect. Proiectul a fost elaborat de specialiști din Academia de Științe Agricole și Silvice, astfel încât eu nu am decât regretul că acest proiect nu va fi finalizat", a mai spus Greblă.

Toni Greblă a demisionat, miercuri, din funcția de judecător al CCR.


"Plenul Curții Constituționale a luat act de decizia sa, iar președintele Curții Constituționale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) și alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, încetarea mandatului de judecător al Curții Constituționale al lui Toni Greblă. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanței constituționale în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prevăzute de Legea fundamentală", se arată într-un comunicat al CCR.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut în urmă cu o zi sesizarea Biroului permanent al Senatului pentru încuviințarea arestării preventive în cazul judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, și trimiterea acestuia în judecată.

Procurorii au extins urmărirea penală față de Toni Greblă și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este folosită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

El era deja acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ