TOPUL consumatorilor, prețului și celor mai dependente țări de gazul rusesc. Locul României

| 11 aug, 2014

Gaz Rusia. Prețul pentru gazul rusesc este o noțiune variabilă, ce poate fluctua între 166 și 564 de dolari pentru mia de metri cubi, indiferent de distanțele care trebuie să le parcurgă. Cu toate acestea, Rusia domină livrările din multe țări europene, unele dintre ele depinzând totalmente de gazul rusesc.

Gaz Rusia. Radio Europa Liberă a realizat un top al celor mai dependente țări de gazul rusesc, al prețurilor de livrare, precum și al celor mai mari consumatori de gaz de pe continentul european.

Potrivit graficului „Free Europe”, Gazprom aplică clienților săi europeni rate foarte diferite: în 2013, Macedonia a plătit pentru o mie de metri cubi de gaz natural livrat din Federația Rusă, de trei ori mai mult decât Belarus. Prețul vorbește de la sine: 166$/1.000m3 - achitat de Belarus, comparativ cu prețul plătit de Macedonia - 564$/1.000m3.

România se află undeva la mijlocul clasamentului, cu 432 $, mai ieftin ca Serbia, Grecia, Ucraina etc, dar mai scump ca în Turcia, Austria, Franţa, Ungaria etc. Republica Moldova, cu 368 $ pentru mia de metri cubi, este a patra țară după prețul livrării, după Belarus (166$), Armenia (189$) și Regatul Unit al Marii Britanii (313$). Printre cele mai dezavantajate țări, pe lângă Macedonia (564$), sunt Polonia (526$), Bosnia și Herțegovina (515$), Cehia (503$), Bulgaria (501$) și Lituania (500$/1.000m3).

Citeşte şi: PUTIN şi MERKEL negociază în secret: Crimeea în schimbul gazelor

Cei mai mari consumatori de gaze naturale rusești sunt Germania, Turcia, Ucraina și Italia. Doar Germania a consumat în 2013, 40.18 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar luate împreună Germania, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii consumă mai mult de jumătate din gazul rusesc importat în Uniunea Europeană.

Același studiu arată că Rusia domină piața de gaze naturale din multe țări europene, cele mai dependente fiind țări precum Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania - care nu au altă alternativă decât gazul rusesc. La celălalt capăt sunt Olanda (doar 6% din gazul consumat de această țară provine din Rusia), Regatul Unit (15%), Franța (17%) și Italia (19%). România se află deasupra acestor patru state, fiind mai puţin dependentă de gazul rusesc ca majoritatea statelor europene.

Sursa foto: Radio Europa Liberă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ