Traian Băsescu sacrifică interesele Republicii Moldova pentru EBA?

| 02 ian, 2014

Preşedintele Băsescu a început anul 2014 aşa cum a încheiat 2013. Adică în acelaşi registru al declaraţiilor care au rolul de a inflama spiritele. Astfel, şeful statului a reluat tema relaţiei dintre România şi Republica Moldova, reiterând teza unirii.

”Mi-aş dori ca nu numai câţiva politicieni, dar şi românii să gândească la relaţia noastră viitoare cu Moldova”, a spus preşedintele Băsescu. El a arătat că, din punctul său de vedere, 2014 trebuie să fie ”anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc şi că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov această ţară, ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român”.

O astfel de retorica este însă păguboasă. Fiindcă în încercarea de a acumula ceva puncte electorale în plan intern prin utilizarea discursului naţionalist, Traian Băsescu le creează moldovenilor de peste Prut serioase dificultăţi. Teza unionistă, oricât de multă trecere ar avea în fiecare din cele două ţări, dăunează clasei politice din Republica Moldova a cărei relaţie cu Federaţia Rusă este deja încordată.

Discursul lui Traian Băsescu pare la acest moment o formă fără fond. România îşi doreşte cu adevărat să ajute Republica Moldova, reconsolidând relaţia istorică dintre cele două ţări. Însă acest sprijin trebuie oferit cu tact şi, mai ales, trebuie să fie unul de natură pragmatică. Astfel, în timp ce şeful statului se rezumă la declaraţii care în cele din urmă nu au altă finalitate decât retensionarea relaţiei cu Rusia, abordarea premierului Ponta se bazează pe suport concret. Cele mai elocvente exemple în acest sens sunt construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni care vă diminua dependenţa energetică a Republicii Moldova de gazul rusesc precum şi disponibilitatea ţării noastre de a oferi o piaţă de desfacere sigură pentru vinurile de peste Prut ale căror exporturi în Rusia au fost blocate printr-un embargo impus de Kremlin.

Cel mai probabil, noile "bezele" pe care Traian Băsescu le transmite Republicii Moldova au mai degrabă legătură cu interesele electorale ale fiicei sale, Elena Băsescu. Numărătoarea inversă până la alegerile europarlamentare a început, iar viitorul mezinei preşedintelui în Legislativul european este încă incert. În condiţiile în care PDL nu o va include pe Elena Băsescu pe lista eligibililor la alegerile din mai 2014, iar Partidul Mişcarea Populară este anemic, Traian Băsescu rămâne astfel singurul agent electoral pe care EBA poate conta. Desigur, în aceeaşi logică a câştigării de popularitate, nu este întâmplătoare nici alegerea recentă a primarului Chişinăului ca naş al fiicei Elenei Băsescu.

Toate eforturile lui Traian Băsescu de a-i asigura un loc călduţ fiicei sale în Parlamentul European pentru încă cinci ani sunt evidente. Dacă va reuşi sau nu e mai puţin important. Cert este însă că, pentru şeful statului, anul 2014 nu va fi unul al împlinirilor întrucât va echivala cu încetarea ultimului său mandat ca preşedinte al României. Când ciclul celor zece ani cu Traian Băsescu la „timona” ţării se va fi încheiat, România va avea în sfârşit şansa reintrării pe făgaşul normalităţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 ian, 2014
esticretindecitetratez
De fapt...
TB mizează prea mult e teza uniionistă. Practic marinarul pariază pe un cal mort, căci Parlamentul European nu are nevoie de încă un agitprop în persoana bâlbâitei EBA. Interesul UE în prezent nu are nimic în comun cu agitarea spiritelor naționaliste pe care o practică Băsescu din rațiuni de interes personal...
02 ian, 2014
andrei
stane...macar se merita stane? ce salariu ai?
daca tot te prostituezi...macar ramai cu ceva?
stane...curva esti stane...:)
05 ian, 2014
titziak
achciumausl
Subscriu,absolut clar si adevarat.Doamne Ajuta-va!!!
02 ian, 2014
trinca
cu ce gindesti?cu dosul... palmei.
bai sula-n coaste.cine te plateste felix?cu imbecilitatile tale si ale celor ce gindesc ca tine(DISTRUCTIVO_IMBECIL) a ajuns tara in cel mai mare haos comunist de la ilici incoace.taci dracului si recicleaza-te.
numai idioti si idioate la obiectiv.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ