TVR – calul de bătaie al liberalilor

| 13 dec, 2013

Validat de către Parlament în fruntea Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române în octombrie 2012, Claudiu Săftoiu şi-a încheiat prematur mandatul în decembrie 2013, în urma demisiei din funcţie. Şefia TVR a revenit, prin algoritmul aplicat la nivelul USL, Partidului Naţional Liberal.

Contextul numirii lui Claudiu Săftoiu în fruntea CA al TVR a fost unul complicat. Televiziunea Română s-a aflat în centrul unor scandaluri uriaşe, fiind afectată de controverse privind orientarea editorială partizană sau de cheltuirea iresponsabilă a banului public. Fonduri care erau risipite atât pe producţii la costuri extrem de piperate în raport cu rating-urile pe care le obţineau, cât şi pe salarii disproporţionate în raport cu performanţele în termeni de audienţă pe care le obţinea televiziunea publică în peisajul media autohton.

Astfel, încă de la început, rigorile mandatului lui Claudiu Săftoiu ca preşedinte al TVR impuneau reforma şi eficientizarea activităţii televiziunii publice. Fiindcă obiectivul prioritar era acela ca funcţionarea televiziunii să fie axată pe criterii de profesionalism şi eficienţă, atât din punct de vedere managerial, cât şi din punctul de vedere al respectării criteriilor deontologice.

În loc să asigure transparenţa şi recredibilizarea TVR, Claudiu Săftoiu nu numai că nu a reuşit, dar a implicat televiziunea publică în noi scandaluri, amplificând greşelile de management. Principiile informării corecte a populaţiei sau cel al echidistanţei editoriale după care televiziunea publică ar fi trebuit să se ghideze au fost abandonate pe drum.

Iar scandalurile în care a fost implicată televiziunea publică în ultimele luni nu au fost deloc puţine. Dacă în februarie 2013, TVR a concediat aproape 700 de angajaţi, în cadrul unei noi scheme organizaţionale invocând reducerea cheltuielilor şi restabilirea echilibrului financiar, în aprilie 2013 a fost finalizată o licitaţie prin care TVR urma să achiziţioneze 140 de autoturisme de lux la preţul de 6,3 milioane de euro. Adică nici mai mult nici mai puţin de 45.000 euro per autoturism.

De asemenea, TVR a fost implicată în scandalul transformării TVR 3 în post dedicat actualităţii şi culturii rurale. Schimbarea din cadrul TVR 3 a determinat trei membri CNA să adreseze parlamentarilor o scrisoare deschisă în care reclamau încălcarea independenţei editoriale la TVR. Şi mai recent, tot TVR 3 a difuzat un colind antisemit chiar cu ocazia relansării postului, generând reacţii dintre cele mai dure în rândul opiniei publice.

Trebuie adăugat că TVR are o pierdere cumulată de circa 130 milioane de euro, în timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publică la bugetul de stat sunt în cuantum de 65 milioane de euro. Recent, TVR a cheltuit în totalitate un credit de 20 milioane de euro.

În tot acest cadru sumbru, PNL nu numai că nu pare dispus să ofere soluţii constructive, dar se pregăteşte de o nouă nominalizare controversată la şefia TVR. Conform informaţiilor apărute pe surse, viitorul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române va fi Rareş Bogdan, realizator de emisiuni la Realitatea TV şi un apropiat, evident  "imparţial" al lui Crin Antonescu. Dacă varianta se va confirma, recredibilizarea TVR se amână până la o dată necunoscută. Fiindcă este evident că un jurnalist care a fost la un moment dat propus de PNL pentru a candida la alegerile parlamentare şi care are parti-pris-uri politice foarte clare nu poate asigura echidistanţa editorială obligatorie într-o asemenea funcţie.

Tag-uri: Claudiu Săftoiu, PNL, tvr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ