PNL sapă la unitatea USL. PSD se întărește

| 14 dec, 2013

De la o vreme încoace, PNL se comportă din ce în ce mai mult ca un partid aflat în opoziție. Se opune la aproape orice proiect major al cabinetului și își reevaluează poziția asupra unor proiecte de lege după cum bate vântul, sperând astfel să mai acumuleze câteva procente electorale pentru confruntările electorale din 2014.

Solidaritatea față de partenerii de guvernare, sau responsabilitatea deciziilor politice asumate la nivelul guvernului ori al USL este din ce în ce mai puternic doar teortică în cazul PNL. Codul rutier, proiectul de lege privind Roșia Montană sau legea-cadru pentru exploatările miniere sunt exemple cât se poate de grăitoare pentru modul lipsit de orice scrupule în care liberalii își încalcă cuvântul dat, fie prin opoziție fățișă, fie, pur și simplu, prin boicot la nivel parlamentar.

Numai că jocul la două capete al liberalilor s-ar putea să îi coste guvernarea, chiar în prag de alegeri europarlamentare. Și aceasta pentru că PNL și-a îndepărtat rând pe rând toți aliații.

Prin nenumăratele atacuri și trădări ale înțelegerilor comune, liberalii și-au ostilizat PSD și i-au îndepărat pe conservatori, rămânând astfel singuri în interiorul Uniunii. În plus, au tăiat orice punți de negociere cu PDL și au avut câteva ieșiri brutale la adresa UDMR care, cu siguranță, nu a uitat modul lipsit de deferență cu care au fost tratați.

De cealaltă parte, social-democrații au acționat rațional și cu respect față de aliați, dar și față de opoziție. Și-a respectat angajamentele și s-a arătat deschis la dialog, indiferent că era vorba despre partenerii de guvernare sau despre partidele aflate în opoziție. Iar această strategie și-a arătat roadele la asumarea răspunderii pe descentralizare, când proiectul a primit inclusiv sprijinul UDMR.

În același timp, PSD-ul lui Victor Ponta poate conta pe sprijinul acordat de ”oastea cea mică” așa cum i-a denumit premierul Ponta pe UNPR-iști. Chiar dacă s-a renunțat la varianta vehiculată la un moment dat a fuziunii dintre cele două formațiuni politice, partidul construit de Gabriel Oprea este mai aproape decât niciodată de social-democrați. În timp ce ACD-ul mai funcționează doar pe hârtie, așa cum a recunoscut inclusiv Crin Antonescu, ACS-ul și-a dovedit pe deplin viabilitatea, atât la nivelul grupurilor parlamentare, cât și în guvern și în administrația locală.

Iar UNPR-ul este tot mai puternic, întărindu-se constant de la debutul actualei legislaturi. Numai săptămâna aceasta progresișii au primit în rândurile lor opt deputați și senatori, ceea ce face ca grupurile PSD, la care UNPR este afiliat, să numere în prezent 240 de parlamentari. Ca urmare, din punct de vedere aritmetic, PSD nu mai are nicio problemă să strângă o majoritate suficientă pentru a renunța la sprijinul, și așa tot mai inexistent, al PNL. Și aceasta pentru că, beneficiind de sprijinul PC, al UDMR și al minorităților, un guvern construit în jurul PSD ar putea conta pe 311 voturi. Ceea ce înseamnă că PNL s-ar putea să se trezească în curând că rămâne în afara guvernării, dacă mai continuă să îi provoace pe social-democrați. Fiindcă, nu-i așa, totul are o limită, iar PSD a transmis în nenumărate rânduri avertismente către PNL, sperând să îi convingă pe liberali să abandoneze jocul dublu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ