UDMR: Aşteptăm invitaţia de la Guvern pentru a discuta despre descentralizare

| 30 sep, 2013

Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat luni că UDMR salută iniţiativa Guvernului de a elabora proiectul privind descentralizarea şi aşteaptă invitaţie din partea Executivului pentru a discuta despre acesta, având în vedere că Uniunea a depus în Parlament un proiect pe aceeaşi temă.

"UDMR este singura formaţiune care are un proiect de lege depus în Parlament pe descentralizarea a 18 servicii în subordinea Consiliilor Judeţene, care a trecut de Camera Deputaţilor. Salutăm această iniţiativă a Guvernului de a iniţia un proiect privind descentralizarea, noi având un proiect în Parlament, aşteptăm invitaţia Guvernului să discutăm despre cele două proiecte care pot fi îmbunătăţite şi să devină unul singur", a precizat pentru Mediafax Cseke Attila.

El a spus că UDMR nu este pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe tema descentralizării şi că primul ministru Victor Ponta a precizat la o întâlnirea cu parlamentarii UDMR de acum trei săptămâni că este exclusă emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe tema descentralizării.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG şi care a fost obţinut de "Gândul" modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Conform "Gândul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale". Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, şefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Intenţia că procesul descentralizării se doreşte a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regăseşte chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi, subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice.

Cele mai importante modificări:

1. în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tot în subordinea CGMB trece şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

4.Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Judeţene în raza cărora se află.

5. Plajele cu destinaţie turistică vor fi administrate de consiliile locale.

Pe lângă competenţele actuale, în documentul realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei se adaugă o serie de noi instituţii care vor intra în subordinea şefilor din teritoriu.

Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale intră:

- serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice

- serviciile de sănătate publică la nivel judeţean

- administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare

- administrarea sistemelor de gospodărire a apelor

- protecţia mediului, pescuit şi acvacultură

- dezvoltare rurală;

- ocuparea forţei de muncă la nivel local

- administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;

- dezvoltare şi promovare turistică;

- organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului

- administrarea porturilor de fluviale interes judeţean

- implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ