UE a ajuns la un acord "istoric": GATA cu pungile din plastic!

| 21 noi, 2014

Europenii vor trebui să se mulţumească cu sacoşe din materiale textile sau din hârtie, după un acord 'istoric' în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi până în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosinţă care asfixiază apa şi solul, relatează AFP.

Reprezentanţii celor 28 de guverne din UE au parafat vineri acest acord, care a fost pregătit împreună cu Parlamentul European la începutul săptămânii.

'Acest acord va permite Europei să facă faţă eficient unei probleme de mediu', şi-a exprimat satisfacţia ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.

Eurodeputata din grupul Verzilor Margrete Auken a salutat 'o realizare istorică'. 'Este vorba despre primul acord la nivelul UE asupra unor obiective cu caracter obligatoriu pentru reducerea deşeurilor', a subliniat ea.

Statele care nu au făcut acest lucru vor trebui să impună ca pungile din plastic să nu mai fie gratuite până la 31 decembrie 2018 şi să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor până la 31 decembrie 2019.

În 2025, consumul anual nu ar trebui să depăşească 40 de pungi pe cap de locuitor, în condiţiile în care media europeană a fost de 178 în 2010.

Sunt vizate pungile cu o grosime mai mică de 50 de microni distribuite încă gratuit în numeroase supermarketuri europene.

Peste 90% din cele circa 100 de miliarde de pungi din plastic puse în circulaţie în UE fac parte din această categorie.

Potrivit Comisiei Europene, există peste 8 miliarde de pungi din plastic pe an care devin deşeuri, afectând mediul de viaţă al peştilor şi al păsărilor.

Tag-uri: pungi de plastic, UE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ