UE face planuri pentru a desfăşura o misiune de securitate în Libia

| 15 apr, 22:32

Uniunea Europeană semnalează că va lua în considerare detaşarea de personal de securitate în Libia pentru a ajuta la stabilizarea ţării dacă acest lucru îi va fi solicitat de guvernul libian susţinut de ONU, potrivit unui draft de declaraţie consultat de Reuters.

Impulsul pentru această decizie a apărut în contextul în care există temeri privind un nou val necontrolat de migranţi din Libia în Italia dacă în statul nord-african nu se va reinstitui ordinea. 

Miniştrii de externe şi de apărare ai UE vor participa luni la un dineu de lucru în Luxemburg, unde ar urma să aprobe desfăşurarea unor misiuni de instruire a poliţiei şi a grănicerilor în Libia, iniţial la Tripoli, unde noul guvern încearcă să se impună. 

'UE este gata să ofere sprijin sectorului de securitate drept răspuns la o posibilă solicitare a guvernului de consens naţional', ar urma să convină miniştrii, potrivit unui draft de declaraţie pregătit de diplomaţi, care este încă în discuţie. 

'O posibilă misiune civilă ar putea sprijini eforturile libienilor prin consiliere şi construirea de capacităţi în domeniile poliţiei şi justiţiei', se menţionează în draft, care se referă şi la combaterea terorismului, managementul frontierelor şi combaterea traficului de migranţi din Marea Mediterană spre Europa. 

O prezenţă UE de securitate în Libia, care nu ar implica însă militari, ar fi cel mai mare pas al blocului comunitar în această ţară după ce o misiune susţinută de NATO a dus la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, comentează Reuters. 

Surse diplomatice susţin că trebuie încă să aibă loc o discuţie detaliată cu noul guvern libian susţinut de ONU pentru a defini ce fel de asistenţă doresc de la UE, în condiţiile în care Cei 28 nu vor să lase impresia că intră în ţară neinvitaţi. 

'Este un echilibru delicat', a declarat un oficial UE de rang înalt implicat în aceste planuri. 'Trebuie să ne pregătim să ajutăm Libia, dar nu putem să punem imediat mâna pe armă', a adăugat el. 

Oficialii libieni din noul guvern de unitate nu au comentat până în prezent acest document. Ei au precizat însă că orice cooperare internaţională în domeniul securităţii trebuie condusă de Libia şi până acum nu au făcut o solicitare detaliată de ajutor. 

Invitarea de instructori militari străini rămâne o chestiune sensibilă pentru noul guvern, pe care opozanţii îl acuză că este unul impus din exterior şi fără legitimitate. 

Discuţiile privind o posibilă misiune de securitate a UE ar putea da un impuls şi convorbirilor dintre italieni, francezi, britanici şi americani privind trimiterea de trupe în Libia pentru a proteja infrastructuri-cheie, clădiri guvernamentale, porturi şi aeroporturi. 

Această misiune separată, cunoscută sub numele Libya International Assistance Mission (Misiunea internaţională de asistenţă pentru Libia), ar putea avea un secretariat la Roma. 

De asemenea, va fi analizat modul în care misiunea navală 'Sophia' a UE, care operează în apele internaţionale din apropierea Libiei, ar putea intra în apele teritoriale ale acestui stat pentru a distruge ambarcaţiunile utilizate de traficanţi şi a-i prinde pe aceştia. 

Deşi misiunea navală este activă din 2015 şi a salvat peste 8.000 de vieţi, aceasta nu poate pătrunde în apele teritoriale ale Libiei fără o solicitare a guvernului şi o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. 

În plus, miniştrii UE vor discuta dacă misiunea 'Sophia' poate face schimb de informaţii şi lucra mai strâns cu misiunea navală a NATO din Marea Egee, care îşi propune să ajute gărzile de coastă din Turcia şi Grecia să combată afluxul record de migranţi în UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ