Uimitor! Universitatea Oxford e mai veche decât civilizaţia aztecă

| 21 apr, 2014

Oamenii au fost dintotdeauna fascinaţi de evenimentele din trecut. Cât de bine cunoaştem, însă, istoria şi cât de corectă este percepţia noastră asupra timpului?

Cleopatra a trăit mai aproape în timp de prima aselenizare, decât de construcţia Marii Piramide

Cleopatra a VII-a a Egiptului, ultimul faraon activ, este cunoscută în istorie pentru alianţele cu Cezar şi Marc Antoniu, dar şi pentru viaţa sa tumultoasă, care a inspirat romane, piese de teatru şi filme. Ea s-a născut în anul 69 î.e.n., la Alexandria şi s-a sinucis la doar 39 de ani, în 30 î.e.n. Construcţia Marii Piramide a început în jurul anului 2560 î.e.n., la aproape 2500 de ani de la naşterea ei. În schimb, prima aselenizare, misiunea sovietică Luna 2, a avut loc în 1959, iar primul echipaj uman a ajuns acolo în 1969, la mai puţin de 2000 de ani de la moartea Cleopatrei, notează Mediafax.

Cei mai mulţi dintre noi se gândesc la mamuţi ca la nişte creaturi care aparţin strict erei glaciare, care a durat până acum 12.000 de ani, dar o mică populaţie a supravieţuit până în jurul anului 1650 î.e.n. Pe atunci, piramidele din Giza aveau deja o vechime de 1000 de ani, conform Business Insider.

Armatele mongole au întâlnit şi cruciaţi şi samurai, în aceeaşi perioadă

În secolul al XIII-lea, mongolii şi cruciaţii au fost la un pas să îşi unească forţele petru a lupta îmotriva musulmanilor. Tratativele îndelungate au eşuat însă, şi alianţa nu a mai avut loc. Mongolii şi-au îndreptat atenţia spre Japonia şi, în 1247, au lansat o ofensivă împotriva samurailor, care a fost oprită, spre norocul niponilor, de un taifun.

Universitatea Oxford e mai veche decât civilizaţia aztecă

La Oxford au început să fie predate cursuri începând cu anul 1096, iar până în 1249, centrul de învăţământ funcţiona deja ca o universitate, având chiar cămine pentru studenţii care urmau cursuri acolo. Civilizaţia aztecă a luat naştere odată cu fondarea oraşului Tenochtitlan, abia în 1325.

La fiecare două minute se fac mai multe fotografii decât în întregul secol XIX

Prima fotografie a fost realizată în 1826, de inventatorul Joseph Nicephore Niepce, relatează buzzfeed.com. Se estimează că în cei 80 de ani care au trecut până la apariţia primului aparat foto destinat publicului, au fost realizate doar câteva milioane de poze. În 2014, în schimb, oamenii vor face în jur de 880 de miliarde de fotografii.

Faxul a fost inventat în timpul Marii Migraţii din Statele Unite

Prima versiune rudimetară a unui aparat fax a fost inventată de Alexander Bain, în 1843.  Calea spre Oregon, celebra rută a coloniştilor Vestului american, folosită de călători în timpul marii migraţii, a fost inaugurată în acelaşi an.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ