Mașina autonomă creată de Google și noile ei beneficii

| 14 iun, 2014

Arată cam ca un Fiat 500 încrucişat cu un mouse Microsoft supradimensionat, dar Google crede că acest proiect de maşină fără şofer e mai aproape de transportul autonom al viitorului decât vehiculele pe care salonul le-a testat până acum. Prezentată la Code Conference inaugurală din California, de săptămâna aceasta, maşina Google fără şofer de două locuri e complet electrică, atingând o viteză maximă de aproximativ 40 de kilometri pe oră.

Arată cam ca un Fiat 500 încrucişat cu un mouse Microsoft supradimensionat, dar Google crede că acest proiect de maşină fără şofer e mai aproape de transportul autonom al viitorului decât vehiculele pe care salonul le-a testat până acum. Prezentată la Code Conference inaugurală din California, de săptămâna aceasta, maşina Google fără şofer de două locuri e complet electrică, atingând o viteză maximă de aproximativ 40 de kilometri pe oră.

În ea sunt încorporate o serie de senzori pentru pietoni, drum şi mediu, bazaţi pe lasere, radar şi camere de televiziune. Firma le-a perfecţionat prin teste de conducere autonomă, însumând un milion de kilometri pe străzile din California.

Dar Google n-a schimbat numai forma maşinii: a scăpat de volan, de pedalele pentru acceleraţie şi frână, astfel încât niciun om să nu poată interveni în conducere. Noile automobile fără şofer ”vor fi proiectate să funcţioneze sigur şi autonom, fără să ceară intervenţia omului. Ele nu vor avea un volan, o pedală de acceleraţie sau o pedală de frână deoarece nu vor avea nevoie de ele”, spune şeful proiectului Google de maşină autonomă, Chris Urmson pe blogul companiei.

Dar pentru moment, cei care se ocupă de siguranţa proiectului au permis testările lui Google în state ca Nevada sau California cu condiţia ca un om să poată interveni în cazul unei urgenţe. Google speră ca aceste reglementări să se schimbe mai târziu în acest an.

Dacă acest lucru se va întâmpla, firma are de gând să lanseze pe drumuri 200 de astfel de vehicule pentru a perfecţiona tehnologia înainte de a intra în parteneriat  cu un fabricant de maşini pentru a le produce în masă.

Doar apăsaţi butonul de pornire

Maşina fără şofer pare să reprezinte evoluţia normală a sistemelor actuale, cum ar fi tehnologia care permite păstrarea benzii, controlul adaptiv al regimului de croazieră şi parcarea automată - care pot fi activate la atingerea unui buton.

Micile prototipuri în formă de cutiuţe ale lui Google, făcute din plastic şi spumă vor merge cu o apăsare de buton. După ce pasagerul a ales destinaţia pe un ecran Google Maps, el va trebui să apese doar un buton pentru ca maşina să pornească.

Cu numai o lună în urmă, Urmson anunţa realizarea unui progres important, făcând referire la faptul că tehnologia dezvoltată de Google a conducerii fără şofer permite un comportament bun al mașinii în situaţii grele şi neaşteptate de pe stradă. Urmson spune că algoritmii săi fac maşina să se oprească sau să evite un pieton care apare în faţă, să procedeze la fel când îi iese în cale o maşină de pe o stradă vecină, să recunoască semnalele bicicliştilor şi să se descurce cu maşinile cu lumini roşii.

”Mii de situaţii de pe străzile oraşului care ne-ar fi pus în încurcătură acum doi ani, acum pot fi rezolvate de navigaţia autonomă”, spune Urmson.

Google nu e singurul, totuşi. În Marea Britanie, oraşul Milton Keynes plănuieşte să testeze maşinile autonome mai târziu în acest an având drept scop ca o sută de astfel de maşini să funcţioneze ca taxiuri până în 2017. Grupul de roboţi mobili de la Universitatea Oxford dezvoltă tehnologia senzorilor, în timp ce firma RDM Group din Coventry, Marea Britanie, fabrică vehiculele.

Spre deosebire de maşinile create de Google, maşinile din Milton Keynes vor merge încet, cu numai 20 de kilometri pe oră pe străzile largi ale oraşului. Printr-o stranie întoarcere în timp în primele zile ale vehiculelor cu motor, primele maşini testate s-ar putea să să fie însoţite de un supraveghetor care să meargă pe jos, spune o sursă apropiată proiectului, până devine limpede că ele nu reprezintă niciun pericol pentru pietoni – aşa cum un om cu un steag trebuia să meargă în faţa primelor maşini din lume.

 

 

Sursă: scientia.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ