Uită de spanac şi broccoli! Un nou SUPER-ALIMENT e mai nutritiv decât ambele la un loc

| 25 apr, 2014

Germenii și vlăstarii ne pot oferi substanțe nutritive de avem mare nevoie – proteine, minerale (în special calciu, magneziu și fier) și vitamine, unele chiar rar întâlnite în legumele mature. În plus, aceștia sunt mult mai puternici nutrițional decât plantele mature.

Mugurii (germenii) sunt semințe germinate cu ajutorul apei, de aproximativ 1-2 cm. Vlăstarii sunt semințe germinate în apă sau în pământ, care cresc în plăntuțe mai mari de 2-3 cm și ajung până la 10 cm. La semințele germinate în apă se consumă atât sămânța cât și planta, iar la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde, iar pământul și rădăcinile se aruncă sau se refolosesc.

Ce substanțe nutritive conțin germenii și vlăstarii?

Majoritatea germenilor și vlăstarilor sunt bogați în:

- vitamina A, complexul vitaminic B, vitamina E, vitamina C

- minerale: calciu, magneziu, fier, fosfor (mai mult decât peștele), potasiu, zinc, seleniu, crom

- clorofilă – cu rol în detoxifiere și cu efect antioxidant

Procesul de germinare aduce cu sine:

- multiplicarea proteinelor, vitaminelor, enzimelor și mineralelor; vlăstarii și germenii au un grad ridicat de proteine în comparație cu vegetalele verzi (spanac, salată), dar au mai puține proteine decât năutul, soia, lintea încolțite; vlăstarii și mugurii sunt cea mai bună sursă de minerale după vegetalele marine;

- dezvoltarea clorofilei în plantele verzi

- simplificarea substanțelor nutritive: proteinele în aminoacizi, grăsimile în acizi grași esențiali, amidonul în zaharuri etc. Toate aceste procese cresc valoarea nutrițională și îmbunătățesc totodată digestia și asimilarea.

Ce beneficii ne aduc germenii și vlăstarii?

Iată o listă a plantelor de la care putem consuma germeni și vlăstari:

- Grâu (iarba de grâu) este o sursă bună de vitamine B, E, C, A și clorofilă. Iarba de grău ajută la creșterea numărului de celule roșii din sânge, scade tensiunea arterială, stimulează tiroida, corectează obezitatea, indigestia, readuce fertilitatea. Sucul de iarbă de grâu are proprietăți de curățare a sângelui de toxine.

- Lintea are efecte diuretice, aducând beneficii rinichilor. Conținutul ridicat în fibre susține funcționarea optimă a inimii și a sistemului circulator.

- Năutul are conținut mare de proteine și este o sursă bună de grăsimi nesaturate și fier. Pancreasul, inima și stomacul sunt beneficiarii consumului de năut.

- Floarea soarelui are un conținut ridicat de minerale, în special calciu, magneziu, fier și cupru, tot spectrul de aminoacizi, și vitamina D, rar întâlnită la vegetale. Floarea soarelui ajută în tratamentul răcelilor, bolilor pulmonare și bronșitelor.

- Vlăstarii de ridichi albe și roșii sunt bogați în vitaminele A, B1, B6, C, acid folic, potasiu, fier și fosfor, ajutând la curățarea intestinală și eliminarea paraziților intestinali. De asemenea au proprietăți expectorante, ajutând în cazul răcelilor, bronșitelor și altor afecțiuni ale aparatului respirator.

- Ceapa și usturoiul sunt bogate în vitaminele A, B, C si E, în minerale cum ar fi calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, caroten și mai ales clorofila.

- Prazul este bogat în vitaminele A, B1, B2, C și minerale calciu, potasiu, fosfor și fier. Vlăstarii de praz sunt folosiți pentru întărirea sistemului imunitar și pentru scăderea colesterolului.

- Varza roșie conține vitamina A, B, C, E și K, toate mineralele și 20-25% proteine.

- Vlăstarii de broccoli conțin proteine, vitamina A, B, C, E si K, toate mineralele, aminoacizi și antioxidanți. Vlăstarii de broccoli sunt de 50 ori mai activi în lupta împotriva cancerului, decât o plantă matură de broccoli. Toate familia de plante înrudite cu broccoli-ul – kale, ridiche, muștar, conopidă, varză – este o sursă foarte importantă de enzime anti-cancer.

- Lucerna sau Alfalfa – conține vitamina A, complexul de vitamine B, C, E si K, toți aminoacizii esențiali, și este o sursă importantă de minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor. Micșorează colesterolul din sânge și ajută în tratamentul artritei, diabetului, ulcerului.

- Trifoiul conține cantități semnificative de calciu și magneziu. Are proprietăți energetice, expectorante și de curățare a sângelui de toxine. Este perfect pentru comprese în caz de arsuri, psoriazis, eczeme. Ajută fertilitatea și echilibrează hormonal.

- Doar vlăstarii de fasole de tip adzuki și mung sunt comestibili, fiindcă alte soiuri sunt toxice.

- Quinoa conține cei 8 aminoacizii esențiali, minerale: calciu, magneziu, fier, zinc.

- Hrișca are conținut mare de minerale și vitamine: fier, calciu, fosfor, vitamina B, vitamina E, cantități mari de bioflavonoide. Hrișca reduce colesterolul, ajută circulația, ajută detoxifierea.

Cum se aleg și cum se păstrează germenii și vlăstarii?

Germenii și vlăstarii trebuie sa fie plăntuțe vii, proaspete, puternic colorate. Pentru a le lungi durata de viață se pot depozita până la 7 zile la frigider.

Mai multe, pe diversificare.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ