Uite cum arăta "examenul de circulaţie" în 1859 în Bucureşti: "Viteza pe şosea şi frânare bruscă"

| 18 iun, 2014

Data de 11 octombrie a fost desemnata Ziua Permisului Auto Romanesc. Iata un scurt istoric al acestui carnet de conducere, cu prevederi mereu actuale, dar si altele inedite, cat se poate de interesante.

In anul 1859, in Bucuresti s-a redactat, experimental, prima “ordonanta pentru reglementarea trasurilor”, acesta putand fi considerat primul act care reglementa circulatia rutiera.

Din el aflam ca birjarii erau obligati sa circule numai la pas si sa fie atenti sa nu stropeasca pietonii, scrie Glasul Hunedoarei.

Noua ani mai tarziu, in 1868, apare “Regulamentul pentru trasurile de piata si Bucuresti”, din care citam cateva fragmente interesante:

“nimeni nu e volnic a conduce trasura fara livret; trasurile sa fie curate si de buna stare, iar hrana cailor sa fie: fan, ovaz si orz, caci orice trasura cu cai in stare de slabire se va opri d-a mai circula; conducatorii sa fie imbracati curat, cu haine cuviincioase; conducatorii n-au voie a fuma cand sunt in mers cu musterii; birjarii prinsi pe capra beti, se vor aresta; toate trasurile vor avea, noaptea, felinare aprinse”.

Si tinuta era obligatorie pentru cei care doreau sa conduca o trasura. Birjarii trebuiau sa poarte uniforma, sapca cu doua trese, surduc lunga pana peste genunchi si doua randuri de nasturi galbeni.
permis de conducere

Varsta minima pentru “suit pe capra” era de 21 de ani. Tot din acest document aflam ca, dupa ora 9 seara, era interzisa transportarea bagajelor.

Primele examene pentru obtinerea permisului de conducere au fost organizate in decembrie 1907, iar prima “scoala de soferi” in ianuarie 1911.

Pe atunci, examenul consta in 2 probe: Primele examene pentru obtinerea permisului de conducere au fost organizate in decembrie 1907, iar prima “scoala de soferi” in ianuarie 1911.

Pe atunci, examenul consta in 2 probe: viteza pe sosea si franarea brusca, in clipa in care examinatorul arunca in fata masinii un sac cu paie.

Pe 11 octombrie 1913 a intrat in vigoare “Regulamentul pentru circulatia vehiculelor”. Varsta minima a fost stabilita la 18 ani si s-a decis si forma pe care o va avea permisul de conducere: va fi lipit pe panza subtire colorata in rosu si galben pe coperta din fata si albastru pe coperta din spate., in clipa in care examinatorul arunca in fata masinii un sac cu paie.

Pe 11 octombrie 1913 a intrat in vigoare “Regulamentul pentru circulatia vehiculelor”. Varsta minima a fost stabilita la 18 ani si s-a decis si forma pe care o va avea permisul de conducere: va fi lipit pe panza subtire colorata in rosu si galben pe coperta din fata si albastru pe coperta din spate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 iun, 2014
Catalin
Oameni buni, voi inainte de a publica un articol il cititi si voi ?
Nu cred !!! Praf.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ