Un alt plan în care România şi-a consolidat poziţia în Europa

| 29 mai, 2014

Ca urmare a modului în care economia românească a performat în 2013 şi a continuării evoluțiilor pozitive din domeniul economic și la începutul acestui an, un recent studiu realizat de compania londoneză de audit Ernst & Young relevă că România revine în topul atractivităţii investiţionale din Europa Centrală şi de Est.

Conform datelor prezentate de Ernst & Young, România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii din Europa Centrală şi de Est. Ţara noastră este devansată în acest clasament doar de Polonia şi Cehia, iar dacă menţine actuala tendinţă de creştere va ajunge pe locul al doilea în 2015.

Poziția României în clasamentul investițional al Ernst & Young este o urmare a evoluțiilor pozitive înregistrate de țara noastră în mai multe domenii. Conform companiei de audit, anul trecut România s-a plasat pe locul 10 în Europa privind numărul locurilor de muncă create ca urmare a investiţiilor străine directe. Astfel, acestea au generat 6.157 locuri de muncă în 2013.

De asemenea, Ernst & Young remarcă faptul că în 2013 investiţiile străine directe în ţara noastră au crescut la 2,71 miliarde euro, cu 26,8% mai mult decât în anul 2012, atingând astfel cel mai înalt nivel de la izbucnirea crizei economice. În primul trimestru al acestui an, trendul de creştere al investiţiilor din anul precedent se menţine, înregistrând o apreciere cu 30,1% faţă de perioada similară a anului 2013, totalizând 570 milioane euro. În acelaşi timp, conform ultimelor date publicate de Banca Naţională a României, în luna martie s-a consemnat cel mai ridicat nivel al investiţiilor de la începutul anului, ţara noastră atrăgând 290 de milioane de euro.

Analiza Ernst & Youngeste confirmată de mediul de afaceri. Astfel, în cadrul unei conferinţe organizate de Ziarul Financiar la care au participat o serie de companii importante din ţara noastră, analişti economici şi manageri din firmele de top apreciază că România devine din ce în ce mai mult o atracţie pentru capital. Creşterea nivelului de investiţii, la care experţii din domeniu se aşteaptă poate fi pusă pe seama privatizărilor sau listărilor importante pe care guvernul le are în vedere precum şi extinderii companiilor locale şi intrării unor jucători internaţionali de talie mare în România. „România azi e o destinaţie favorită a fondurilor de investiţii care au adunat bani de la Londra sau din ţările nordice. Important e şi faptul că procentul de bani alocaţi României în cadrul acestor fonduri este în creştere. În 12 luni România va fi inundată de cash pentru că arată foarte bine. Banii vor veni şi în private equity şi în piaţa de capital“, a declarat Andrei Cionca, CEO al CITR Group.

Creşterea nivelului de investiţii aşteptat în ţara noastră se datorează eforturilor derulate de cabinetul condus de Victor Ponta în stabilizarea macroeconomică. Astfel, ca o confirmare politicilor implementate de guvern şi a tendinţei de apreciere a PIB, Comisia Europeană a revizuit în creştere prognozele economice privind ţara noastră, iar o serie de agenţii internaţionale de rating au îmbunătăţit calificativele acordate ţării noastre. Crearea unui mediu investiţional propice şi decizia de îmbunătăţire a rating-urilor de ţară vor contribui la majorarea capitalurilor plasate în ţara noastră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ