Un asteroid de mărimea a două nave de croazieră a trecut pe langa Terra

| 26 ian, 22:01

Un asteroid de talia a doua nave de croaziera, respectiv cel mai mare obiect celest care se afla atat de aproape de planeta noastra, a trecut luni pe langa Terra, fara a exista insa niciun risc de coliziune, potrivit agentiei spatiale americane NASA, citata de AFP.

Acest asteroid, de o jumatate de kilometri lungime si botezat 2004 BL86, s-a aflat cel mai aproape de Pamant la ora 16,19 GMT, la 1,2 milioane de kilometri, de trei ori distanta care desparte planeta noastra de Luna. Urmatoarea sa trecere pe langa Pamant va fi peste 200 de ani si nici atunci nu va exista un risc de coliziune.

"Acest asteroid nu prezinta nicio amenintare pentru Terra in viitor dar avand in vedere ca se afla relativ aproape ofera o ocazie unica de a observa un obiect de asemenea talie si de a invata mai mult", a explicat Don Yeomans, director programului "Near Earth Object Program Office" (NEO) care urmareste obiectele ale caror orbite trec in apropiere de planeta noastra

Acest asteroid a fost descoperit in 30 ianuarie 2004 de catre telescopul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) situat in White Sands, New Mexico.

Urmatorul asteroid la fel de mare, in 2027

Viitorul obiect celest la fel de voluminos, 1999 AN10, este asteptat in 2027.

Marea majoritate a asteroizilor care trec pe langa Terra sunt de talie mica, cu un diametru variind intre 15 si 30 de metri.

Un obiect cu diametrul de 30 de metri a trecut la 348.000 km de Pamant, respectiv mai putin decat distanta pana la Luna, in 5 martie 2014, fara a presupune insa vreun pericol.

Oamenii de stiinta spun ca o coliziune cu un asteroid de mari dimensiuni este foarte rara si ca niciunul dintre cei identificati pana in prezent nu presupune un risc in viitorul previzibil.

Un meteorit cu un diametru de 18 metri si pe care nimeni nu l-a vazut venind a explodat in februarie 2013 la 23.000 deasupra Celiabinskului, in Rusia, cu o putere echivalenta a 30 de bombe atomice, distrugand geamurile, afectand cladiri si ranind peste o mie de oameni.

Tag-uri: asteroid, nasa, Terra
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ