Un nou manadat în Consiliul Consultativ al Convenţiei UNESCO, obţinut de România

| 29 mai, 2013

România a fost aleasă pentru un nou mandat în Consiliul Consultativ al Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, relatează miercuri Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Alegerile s-au desfăşurat la Paris, în cadrul UNESCO, votul fiind exprimat de toate statele părţi la Convenţia din 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, potrivit Agerpress.

Alături de România, au mai fost alese: Franţa, Argentina, Mexic, Iran şi Tunisia. Noul post obţinut de România la UNESCO se înscrie pe linia promovării obiectivelor prioritare politico-diplomatice şi de fond ale României în domeniul strategic cultural şi completează structura de posturi obţinute de România în ultimii ani, cu alte mandate în curs de desfăşurare.

România deţine, în acelaşi timp, posturi de membru în Comitetul UNESCO pentru reîntoarcerea bunurilor culturale în ţările de origine sau restituirea lor în cazul însuşirii ilicite şi în Comitetul UNESCO pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat.

"Prezenţa României în structurile specializate şi de conducere ale UNESCO asigură protejarea siturilor şi a obiectivelor culturale terestre şi subacvatice cu valoare mondială şi implicaţii deosebite pentru importanţa protecţiei acestora la nivel naţional", apreciază MAE.

Consiliul Consultativ al Convenţiei privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic are atribuţii în domeniul ştiinţific şi tehnic al activităţii UNESCO de aplicare a Convenţiei şi prevederilor acesteia.

România a deţinut în perioada 2011-2013 un prim mandat de doi ani în Consiliul Consultativ al Convenţiei menţionate. Alegerile respective au vizat reînnoirea prin rotaţie a jumătate din membrii Consiliului, o parte din membri fiind aleşi prin tragere la sorţi pentru un mandat de 2 ani.

Mandatul obţinut la alegerile din 28 mai de către România va fi de 4 ani şi se va derula pe baza expertizei în domeniile de bază ale Convenţiei, ce vizează: arheologia submarină, dreptul internaţional, ştiinţele materiilor prime (geologie, arheologie, metalurgie),  protejarea siturilor patrimoniului cultural subacvatic şi a obiectelor ce provin din săpăturile arheologice submarine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ