Unde greşeşte ambasadorul Olandei

| 08 noi, 2013

L-am ascultat cu plăcere pe Matthijs van Bonzel în contextul meciurilor de calificare pentru Cupa Mondială. La acel moment, ambasadorul Olandei la Bucureşti declara că speră ca selecţionata ţării sale să învingă Turcia pentru ca România să dispute barajul ce ar urma să asigurea României un loc la Rio.

Olanda a abordat meciul cu Turcia cu maximă seriozitate, a obţinut o victorie meritată care i-a permis României să ajungă la barajul pentru calificare unde va înfrunta Grecia. Fără dar şi poate, le suntem recunoscători olandezilor.

Nu pot însă să nu remarc abordarea recentă a aceluiaşi ambasador care s-a grăbit să sugereze că justiţia din România nu şi-ar face prea bine treaba. Pentru ca investiţiile româneşti şi străine să vină, „cel mai bine" ar fi să se facă „reforme legislative, în justiţie" şi în ceea ce priveşte corupţia, „promise în 2007 la aderarea României la UE, monitorizate prin MCV", scria, pe Twitter, diplomatul olandez, citat de Mediafax.

Cu alte cuvinte, înaltul diplomat olandez consideră că atragerea de investitori străini în România depinde în mod fundamental de evoluţiile din justiţie. Nu-mi place să contrazic diplomaţi, însă pentru a prezenta riguros şi obiectiv situaţia sunt necesare câteva date care să ofere o imagine clară asupra relaţiilor economice dintre România şi Olanda. Astfel, conform unui raport publicat în colaborare de către BNR şi Institutul Naţional de Statistică pe anul 2012, Olanda ocupă primul loc în ceea ce priveşte investiţiile străine directe (ISD) în România, cu 22,4% din soldul total al ISD. Urmează Austria cu 18,5%, Germania cu 11% şi Franţa cu 8,9%. Potrivit aceluiaşi raport, soldul investiţiilor străine directe în România la nivelul anului 2012 se cifrau la 59,1 miliarde de euro, prima poziţie în această ierarhie fiind ocupată tocmai de Olanda, cu 13,2 miliarde de euro.

De asemenea, Olanda ocupă primul loc în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, la 31 decembrie 2011 fiind înregistrate 4.023 companii cu participare olandeză la capitalul social (2,29% din total), valoarea capitalului social subscris fiind de 5,977 miliarde euro (19,72% din total). Principalele investiţii olandeze în România sunt: Unilever, ING Group, Philips, Damen Shipyards, Campina, Friesland Coberco, Heineken, KLM, Nutricia, KPMG, Nuon, Wavin, Fokker, Den Braven, Frans Maas, Remco, Verder, EVW Holding, ISDC, DAF Trucks sau Wim Bosman Holding B.V.

Aceste date certifică relaţiile economice bune dintre ţara noastră şi Olanda şi atestă totodată ca investitorii batavi nu se tem de România. Ba chiar dimpotrivă, au identificat în ţara noastră un mediu propice pentru dezvoltarea investiţiilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 noi, 2013
cantautor
maxima seriozitate....si la fotbal si in rest..
nu e cazul sa-l critici,mare parte din succesul Olandei se datoreaza caracterului cetatenilor sai..
dar daca este "ordin pe unitate",asta e....
08 noi, 2013
holender
olandezu sburator
din toata klefaiala ta de pesedist ofticat, nu intelg unde greseste excelenta sa, ambasadotul regatului olandei, la miticania!! sunt angajamente luate de rrominia si e normal sa si le respecte, chiar daca la conducere se afla acum, ai mai banditi guvernanti.. nici ana pauker nu fura in halul asta...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ