UNESCO: 774 de milioane de adulţi nu ştiu încă să citească şi să scrie

| 06 sep, 2013

Peste 84% din populaţia adultă de pe plan mondial ştie să citească şi să scrie - cu opt procente în plus faţă de 1990 - iar 774 de milioane de persoane adulte nu au astfel de competenţe de bază, a informat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), potrivit EFE.

Două treimi dintre persoanele analfabete sunt femei, a adăugat UNESCO într-un comunicat difuzat cu ocazia Zilei Internaţională a Alfabetizării, care se marchează la 8 septembrie.

Dacă tendinţa se va menţine, în 2015 vor fi 743 de milioane de adulţi şi 98 de milioane de tineri analfabeţi, potrivit ultimelor date oferite de Institutul de statistică al UNESCO (UIS).

Anul 2015 este cel stabilit de comunitatea internaţională pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, printre care accesul universal la educaţia primară.

Potrivit unor date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în Europa, în 2009, un tânăr european din cinci avea competenţe reduse în materie de alfabetizare.

Această situaţie, în care o persoană nu poate să citească o hartă, să urmărească instrucţiunile unui formular sau să ajute un copil să-şi facă temele, 'este şi mai gravă' dacă se ţine cont de progresul noilor tehnologii şi de faptul că scrisul este o competenţă indispensabilă în societăţile moderne ale cunoaşterii, a apreciat directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

În acest sens, a amintit că alfabetizarea este cheia dobândirii de cunoştinţe şi, 'mai mult ca oricând, piatra unghiulară a păcii şi dezvoltării în secolul al XXI-lea', subiect abordat la ediţia din acest an a Zilei Internaţionale a Alfabetizării şi la un colocviu internaţional ce va avea loc la sediul UNESCO la 9 septembrie.

La 9 septembrie se vor înmâna Premiile pentru Alfabetizare 2013, ai căror cinci câştigători, originari din Bangladesh, Ciad, Côte d'Ivoire, India şi Namibia, vor participa în ziua următoare la o dezbatere privind 'promiţătoarele căi către o lume alfabetizată'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ