Unul din delfinii de la Delfinariul din Constanţa a murit

| 09 iun, 2013

Una dintre cele trei 'vedete' ale Delfinariului din Constanţa, masculul Pei-Pei, în vârstă de şase ani, a decedat sâmbătă, din cauze necunoscute. În mod normal un delfin trăieşte în jur de 30 de ani.

Şefa Secţiei Delfinariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, Angelica Curlişca, a afirmat că deşi nu dăduse semne anterioare de boală sau suferinţă, în ultimele zile se manifestase mai puţin activ.

Cei trei delfini, masculul Pei-Pei (6 ani) şi femelele, Chen-Chen şi Ni-Ni de 5 şi 7 ani, a doua generaţie de delfini concepuţi şi născuţi în captivitate, fuseseră achiziţionaţi de la Acvariul din Beijing, în anul 2010 de către Consiliul Judeţean Constanţa, la preţul de 527.000 USD, plus 200.000 de euro transportul. Achiziţia, una de mare perspectivă, urma să ducă la dezvoltarea şi diversificarea spectacolelor de dresaj, oferite turiştilor atât pe perioada verii cât şi iarna, în bazinul acoperit, dar să creeze şi premisele cercetării ştiinţifice pentru înmulţirea în captivitate a cetaceelor, la Constanţa. Mai mult, luând în calcul succesul care la avut introducerea în spectacole a celor trei staruri, Consiliul Judeţean Constanţa a organizat în anul 2012 un concurs cu premii pentru realizarea unui proiect arhitectonic pentru construirea unui oceanarium, pe locaţia Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, în baza unui proiect realizat prin fonduri europene.

Potrivit dresorilor, după sosirea la Constanţa, Pei-Pei s-a remarcat drept cel mai cooperant şi jucăuş dintre cei trei delfini, fiind cel care ieşea din bazin, în timpul reprezentaţiilor, pentru a da noroc cu spectacorii, cu aripioara ventrală.

În zilele următoare anatomo-patologii vor efectua necropsia pentru a stabili cauzele ce au determinat decesul delfinului, iar specialiştii nu întrevăd posibilitatea achiziţionării, în scurt timp, a unui alt mascul. Listele de aşteptare pentru un delfin născut în captivitate şi apt pentru dresaj sunt lungi şi, în plus, el trebuie acceptat de cele două femele.

Masculul Pei-Pei este cel de-al doilea delfin pe care Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa îl pierde în ultimii patru ani, după ce în iulie 2009, veteranul Mark tot din specia Tursiops Truncatus, a murit de bătrâneţe, acesta fiind capturat în Marea Neagră prin harponare şi adus în bazinul delfinariului în anul 1985.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ