USL nu face cadouri, corectează excese

| 19 noi, 2013

În a doua parte a zilei de luni, cotidianul “Gândul” a publicat un articol alarmist a cărui miză era aceea de a demonstra că actuala guvernare USL ar fi dat undă verde la huzur pe bani publici.

Pe scurt, respectivul material sugera că Parlamentul ar fi adoptat o ordonanţă de urgenţă care ar fi eliminat pragul de 1% din salariul directorului unei companii cu capital majoritar de stat pentru indemnizaţiile pe care le încasează membri din AGA şi CA-uri. Iar cum salariul de bază era plafonat la 4.700 de lei, rezulta că niciun membru al Adunărilor Generale a Acţionarilor sau Consiliilor de Administraţie nu putea încasa mai mult de 47 de lei per şedinţă.

În realitate, conform noului text de lege, Guvernul nu a majorat, ci a "limitat" indemnizaţiile la 25% din salariul fix al directorului general. "Limitarea aceasta previne situaţii de abuz. Economia în ansamblu, statul nu-si permite să plătească indemnizaţii foarte mari", a explicat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea. În altă ordine de idei, prin noua reglementare, sunt corectate posibile excese care ar fi putut apărea în ceea ce înseamnă cuantumurile indemnizaţiilor acordate pentru membrii din AGA şi CA.

Limitarea indemnizaţiilor la 25% din salariul fix al directorului general este o măsură care creează un dublu avantaj. Pe de o parte, sunt evitate situaţiile în care companii fără performanţe economice acordă indemnizaţii disproporţionate. Pe de altă parte, pragul de 25% poate fi şi un stimulent în sensul creşterii profitabilităţii companiilor in cauză. Astfel, dacă managementul este unul performant şi atinge ţintele de profit, posibilitatea acordării unor indemnizaţii apropiate de limita de sus a pragului de 25% este nu doar legitimă, ci şi justificată.

În logica deja consacrată, primii care s-au grăbit să critice noile prevederi au fost democrat-liberalii, prin vocea Gheorghe Ialomiţianu, fostului ministru al Finanţelor din guvernarea de tristă amintire a Cabinetului Boc. „Practic, toţi directorii şi membrii CA şi AGA numiţi politic de către USL au fost transformaţi peste noapte în manageri bine plătiţi, cu beneficii pe măsura celor privaţi. Ei nu sunt însă obligaţi, la fel ca managerii privaţi, să vină cu soluţii sau să performeze pe masura salariilor. Singurul lor merit este ca sunt membri USL. Asistăm, practic, la o satisfacere a clientelei politice pe banii statului“, a susţinut Gheorghe Ialomiţianu.

Când un lider democrat-liberal, reprezentant al unui partid care a dus clientelismul politic pe culmi nebănuite, ţine lecţii despre guvernare sau despre cheltuirea judicioasă a banului public, situaţia nu poate fi decât una hilară. În timp ce românii erau “gratulaţi” cu măsuri dure de austeritate precum tăieri de pensii, diminuări ale salariilor şi creşteri masive ale taxelor, clientela politică a PDL se alimenta liniştită de la robinetului banilor publici. Or, a acuza actualul guvern de favorizarea unei aşa-zise clientele denotă ridicolul situaţiei.

Prin măsurile de redresarea economică şi politicile guvernamentale responsabile, Cabinetul Ponta a demonstrat că România se îndreaptă în direcţia corectă. Iar indiferent de încercările de discreditare la care actuala guvernare este supusă, echipa guvernamentală condusă de Victor Ponta îşi va duce la bun sfârșit angajamentele asumate în faţa cetăţenilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ