Vâlcov: Revoluţionarii işi vor primi indemnizaţiile, a fost o eroare în ordonanţă

| 19 dec, 2014

Revolutionarii care au dreptul la indemnizatii reparatorii dupa evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente si in 2015 si 2016, in ordonanta privind amanarea platilor pentru doi ani aparand o "eroare materiala", care va fi corectata, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

"Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revolutionarilor, pe care il vom respecta. Acestia isi vor primi indemnizatiile si in 2015 si in 2016. Asadar, in legatura cu articolul aparut in Ordonanta de Urgenta 83 din 12.12.2014, publicata aseara (joi - n.r.) in Monitorul Oficial, fac precizarea ca a fost vorba despre o eroare materiala care va fi corectata in cel mai scurt timp, astazi (vineri - n.r.), cel tarziu in sedinta de Guvern de marti, 23 decembrie 2014", a transmis Valcov intr-un comunicat.

Ordonanta de urgenta prevede amanarea pentru urmatorii doi ani a platii indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist, si copiii eroilor-martiri.

Actul normativ stabileste ca prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificata prin Legea 283/2011, vor fi aplicate si in 2015 si 2016.

Articolul respectiv, introdus prin Legea din 2011, stabilea ca, in 2012, indemnizatiile prevazute la articolul 4 din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nu se acorda.

Articolul 4 mentionat face referire la persoanele care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului Nicolae Ceauşescu, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si cei care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14- 22 decembrie 1989, denumiti "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite", si stabileste ca acestia trebuie sa primeasca o indemmnizatie lunara, calculata prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la salariul mediu brut pe economie, daca venitul lor este mai mic decat acest indicator.

De aceleasi drepturi ar trebui sa beneficieze si copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati intr-o forma de invatamant ori nu realizeaza venituri din motive neimputabile lor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 dec, 2014
alexandra
Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ