Darius Vâlcov: Avansul economiei României va depăși 3% în 2015

| 19 dec, 2014

Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, apreciază că anul viitor avansul economiei României va depăși 3%, iar încasările bugetare vor fi peste nivelul prognozat în proiectul bugetului de stat, intrat vineri în dezbaterea plenului Parlamentului.

"Nu cred în creșterea economică de 2,5% (pe care este fundamentat proiectul bugetului — n. r.) anul viitor sub nicio formă, în sensul în care nu am cum să cred într-o creștere sub 3% (...). Cred foarte mult că vom avea venituri peste cele prognozate (...) Mă bazez și pe conformarea la plată și pe acțiunile ANAF și pe o creștere economică mult mai mare decât cea prognozată", a afirmat Vâlcov, la Palatul Parlamentului.

Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul pe care autoritățile române nu au ajuns la un acord în cadrul negocierilor recente cu Misiunea comună a Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene, în proiectul de buget fiind prevăzut un nivel mai prudent pentru încasările bugetare pentru anul viitor, care însă pot fi ajustate ulterior în funcție de evoluția din prima parte a anului.

Veniturile suplimentare pe care autoritățile le așteaptă pentru prima parte a anului 2015 ar putea fi utilizate pentru promovarea unei reduceri de TVA din a doua jumătate a anului 2015, fie o reducere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente — carne, legume-fructe.

"Dacă vom avea patru miliarde de lei în plus în primul semestru (venituri bugetare colectate suplimentar față de nivelul prognozat — n.r.), opțiunea mea este de a opera o reducere pe ansamblu a cotei de TVA, dar decizia se va lua în Guvern. Decizia primului ministru este prioritară, eu va trebui să-l conving", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Darius Vâlcov.

Dacă încasările suplimentare vor fi mai mici, a adăugat oficialul MFP, spre exemplu de un miliard de lei, atunci ar putea fi compensat integral impactul reducerii TVA la carne (pentru al doilea semestru din 2015 — n. r.).

Vâlcov a precizat că impactul reducerii TVA la carne, de la 24% la 9%, este de 1,6 miliarde lei pe un an, iar la legume-fructe de 0,9 miliarde lei. Oficialul MFP a arătat că o decizie privind reducerea TVA nu poate fi anunțată mai devreme de aprilie — mai, până când nu vor fi centralizate datele oficiale pe primul trimestru din 2015.

În cazul unei reduceri pe ansamblu a cotei de TVA este de 2,2 miliarde lei pe an pentru fiecare punct procentual de TVA care se reduce. Pentru ultimul semestru din 2015, impactul ar fi de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual care s-ar reduce din cota de TVA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ