Valentin Lazea, BNR: România joacă în Liga a III-a a pieţelor de capital

| 12 feb, 2014

Raportul 'Opt bariere sistemice de înlăturat pentru crearea unei pieţe de capital moderne' îşi propune să determine trecerea pieţei de capital din România de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă, a declarat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, într-o conferinţă dedicată prezentării reportului.

"România joacă în Liga a III-a a pieţelor de capital. Scopul final este ca piaţa din România să devină una dezvoltată, dar nu asta îşi propune raportul prezentat, ci trecerea de la o piaţă de frontieră la o piaţă emergentă", a afirmat Valentin Lazea, conform Agerpres.

În acest scop, schimbarea reglementărilor este necesară, dar nu suficientă, potrivit lui Lazea.

"Schimbarea reglementărilor reprezintă doar o părticică din proces. Trebuie schimbate filosofia şi comportamentul tuturor participanţilor din piaţă: clienţi, investitori, reglementatori etc', a subliniat reprezentantul BNR.

În opinia acestuia, pe piaţa de capital din România trebuie modificată tipologia investitorilor.

'Încercăm să atragem o altă calitate de investitori străini şi o altă cantitate de investitori români. Cantitatea de investitori români este prea mică, iar calitatea investitorilor străini este una specifică pieţelor de frontieră', a explicat Valentin Lazea.

În ceea ce priveşte protecţia investitorilor, economistul-şef al BNR consideră că nu este normal ca investitorii din piaţa de capital să fie introduşi în aceeaşi categorie cu cei din domeniul pensiilor.

'Investitorul pe piaţa de capital trebuie să îşi asume riscul de a pierde, însă din evoluţia pieţei şi nu din cauza greşelilor de reglementare sau din fraudă', a mai spus Valentin Lazea.

El a apreciat că cerinţele cuprinse în raportul grupului de lucru sunt rezonabile, însă a atras atenţia că este foarte important să nu se ajungă la un 'dialog al surzilor'.

Discuţiile pe marginea raportului trebuie să se concentreze pe ceea ce vrea Bursa de Valori de la reglementatori şi nu pe ceea ce aşteaptă fiecare jucător de la ceilalţi, a adăugat Lazea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ