Vârsta de debut a bolilor cardiovasculare a scăzut în medie cu 15 ani

| 21 oct, 2013

Vârsta de debut a bolilor cardiovasculare a scăzut în medie cu 15 ani faţă de acum 30 de ani, întâlnindu-se în ultima perioadă frecvent cazuri de infarct şi la vârste de 30-35 de ani, a declarat luni şeful Centrului de boli cardiovasculare al armatei 'Academician prof. dr. Vasile Cândea', colonel Gabriel Cristian.

'Cert este că vârsta de debut a bolilor cardiovasculare a scăzut în medie cu 15 ani faţă de ceea ce era înregistrat acum 30 de ani. Întâlnim frecvent în cadrul programului nostru de tratament al infarctului miocardic acut cazuri de infarct la vârste de 30-35 de ani, 38 până în 40 de ani, ceea ce acum 15-20 de ani era extrem de rar', a afirmat Gabriel Cristian.

Acesta a participat la prima Conferinţă de Medicină Militară şi a III-a ediţie a Simpozionului 'Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila''', evenimente organizate de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'', în colaborare cu Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Militari din România.

Potrivit colonelului Gabriel Cristian, bolile cardiovasculare reprezintă peste 55% din cazurile de boală şi peste 60% din cauzele de deces din România.

'Există o condiţionare: apariţia acestor afecţiuni cardiace genetică, există un metabolism în schimbare din cauza condiţiilor de viaţă, alimentaţiei sau a altor factori pe care cel puţin în acest moment nu îi ştim în totalitate', a spus medicul.

El a afirmat că centrul pe care îl conduce a semnat un protocol de colaborare cu UMF 'Carol Davila' pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă în cercetarea ştiinţifică fundamentală. 

'Urmează să derulăm programe mixte sub patronajul UMF pentru a putea accede şi la alte surse de finanţare, respectiv fonduri europene. Colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior ne oferă avantajul să putem accesa proiecte din fonduri europene', a mai spus Cristian.

El a precizat că specialişti din cadrul centrului au fost cooptaţi de către un colectiv de la Universitatea Harvard pentru a participa la un studiu internaţional de iniţiere a unei noi proceduri chirurgicale în cazul pacienţilor care aveau indicaţie de transplant cardiac şi la care transplantul cardiac nu se poate face în condiţii optime din cauza lipsei donatorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ