Veste bună pentru români – scad dobânzile la credite

| 16 iun, 2014

De la debutul crizei economice, piaţa financiar-bancară din România trece printr-o etapă de reaşezare extrem de importantă. Dacă înainte de 2010 piaţa creditelor era dominată în mod categoric de împrumuturile în euro şi în alte monezi, unele dintre ele considerate exotice, de atunci un segment din ce în ce mai mare este reprezentat de creditele în lei.

Din acest punct de vedere, evoluţia creditării în moneda naţională a fost una pozitivă, aşa cum reiese din evoluţia dobânzilor percepute de bănci în ceea ce priveşte creditele în lei.

De exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor la credite de retail în lei, a ajuns la 2,4% pe an, un minim al ultimelor patru luni. Robor reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, calculată la trei sau la şase luni. De la valoarea Robor se porneşte atunci când vine vorba despre calcularea sezonieră a ratelor lunare la creditele contractate în lei la o dobândă variabilă şi, pe cale de consecinţă, reducerea Robor la 3 luni va avea un impact pozitiv asupra clienţilor care au contractat asemenea credite.

În contextul în care la începutul lunii iulie va avea loc o ajustare a dobânzilor din majoritatea contractelor de credite de retail, acei clienţi ai băncilor ce deţin credite cu dobândă variabilă ar urma să plătească rate mai mici chiar şi cu câteva zeci de lei dacă trendul de reducere a costului leilor, conturat în ultima lună, va continua. De exemplu, debitorii care plătesc anual rate de peste 350 milioane de lei în contul unor credite de acest tip şi care au la bază un nivel al dobânzii de trei puncte procentuale peste indicatorul Robor la 3 luni ar putea beneficia de o economie anuală de aproximativ 20 de milioane de lei.

Scăderea dobânzilor din ultima lună vine în condiţiile în care se înregistrase o explozie a ratelor de dobândă la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie din cauza lipsei de lichiditate, ceea ce pusese sub semnul întrebării soluţia creditării în lei. Acum, dobânzile la lei şi cele la euro s-au apropiat din nou şi în plus valuta nu mai este o alternativă pentru clienţi după restricţiile impuse de banca centrală în ultimii ani.

În plus, tot la finalul săptămânii trecute, indicere Robor calculat la 6 luni a înregistrat şi el la un minim istoric în raport cu începutul acestui an, atingând valoarea de 2,79%. La fel ca şi în cazul dobânzii interbancare calculate la trei luni şi reducerea Robor la 6 luni va avea ca efect ieftinirea creditelor în lei pentru un anumit segment din clienţii băncilor.

Însă, aceaste veşti bune ar putea avea implicaţii dincolo de categoria creditelor în lei cu dobândă variabilă, putând duce la o ieftinire generală a creditării în moneda internă. Astfel, mai mulţi analişti din piaţă cred că sunt şanse ca dobânzile monetare şi implici costul creditelor să coboare în continuare, pe fondul unui exces de lichiditate pe piaţă ce va antrena de asemenea acordarea de noi credite în lei.

În final, dacă acest trend se va menţine şi în lunile următoare, atunci există o mare şansă ca sistemul de creditare din România să îşi revină după criză mai repede decât preconizau cei din piaţă. Pe cale de consecinţă, relansarea creditării va însemna şi creşterea pieţelor externe în România, antrenând după sine şi creşterea nivelului investiţiilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ