Veşti bune pentru IMM-uri

| 29 aug, 2013

Vestea este cum nu se poate mai bună atât pentru firmele care activează deja pe piaţă, cât şi pentru investitorii potenţiali care vor beneficia de o serie de facilităţi fiscale menite să ofere un sprijin deloc de neglijat în dezvoltarea afacerilor. Ordonanţa adoptată de Executiv vine în întâmpinarea nevoilor agenţilor economici care nu de puţine ori au reclamat că frecvenţa controalelor şi a inspecţiilor fiscale le afectează activitatea.

Conform unei ordonanţe adoptată de Guvern, întreprinderile mici şi mijlocii vor putea face obiectul inspecţiei fiscale o singură dată într-o perioadă de 3 ani, urmând totodată să beneficieze de facilităţi fiscale pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului. Totodată, actul normativ prevede şi limitarea introducerii de noi sarcini administrative sau obligaţii de raportare pentru IMM-uri în vederea asigurării unui mediu de afaceri prietenos.

Vestea este cum nu se poate mai bună atât pentru firmele care activează deja pe piaţă, cât şi pentru investitorii potenţiali care vor beneficia de o serie de facilităţi fiscale menite să ofere un sprijin deloc de neglijat în dezvoltarea afacerilor. Ordonanţa adoptată de Executiv vine în întâmpinarea nevoilor agenţilor economici care nu de puţine ori au reclamat că frecvenţa controalelor şi a inspecţiilor fiscale le afectează activitatea. Prin urmare, este o măsură prin care statul asigură premisele derulării activităţilor economice în cele mai bune condiţii, la adăpostul unor eventuale excese ale funcţionarilor zeloşi.

Din perspectiva investitorilor interesaţi de deschiderea unor afaceri, actul adoptat de Cabinetul Ponta stimulează apariţia întreprinderilor mici şi mijlocii. Este cunoscut faptul că o mare parte a exit-urilor din piaţă au loc în primul an de la înfiinţare a societăţilor comerciale, din cauza dificultăţilor economice şi a poverilor fiscale care cântăresc foarte greu pe umerii agenţilor economici, mai ales în contextul în care piaţa încă resmite efectele recesiunii pe care am traversat-o.

De remarcat că măsurile de natură fiscală adoptate prin actuala ordonanţă nu sunt singulare, la nivelul Cabinetului Ponta existând o preocupare reală şi constantă în stimularea mediului economic. Astfel, la începutul lunii, ministrul Chiţoiu a anunţat că Executivul a reuşit să ajungă la zi la capitolul rambursări de TVA. La acea dată era vorba despre un efort bugetar de 1,2 miliarde de lei pe care România îl va face pentru a stinge toate datoriile faţă de agenţii comerciali care în mod normal aveau dreptul, conform Codului fiscal, să recupereze TVA-ul în 45 de zile şi care, din diverse motive, au fost întârziaţi chiar şi 75 de zile.

Deciziile pe zona stimulării economice adoptate de Guvern ar putea construi o relaţie corectă şi sănătoasă între stat şi sectorul privat. Dacă în perioada guvernărilor PDL politicile de austeritate fără noimă şi curba de sacrificiu impuse sub guvernele Boc - Ungureanu au dus România spre prăpastie, măsurile Guvernului Ponta constituie reparaţii necesare pentru a reda încrederea românilor în guvernare. IMM-urile, în special, şi mediul privat, în general, au în Guvernul Ponta un partener, nu un stat care aleargă după noi şi noi biruri ce au dus la sufocarea economiei în trecut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 aug, 2013
cantautor obiectiv
Este al n-lea restart la sprijinirea IMM-urilor.
Initiativa,daca devine lege,este incurajatoare.
Am 2 obiectii:
1."Contribuţiile de asigurări sociale pot fi reduse cu 50% pentru maximum patru angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani şi pentru patru muncitori necalificaţi din acelaşi segment de vârstă."
Deci sunt exclusi de la facilitati angajatii intre 26-54 ani?
2.de ce se aplica doar la IMM-urile noi si nu si la cele existente?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ