Veşti proaste pentru hoţii de lemne - Noul Cod Silvic adoptat de Senat

| 11 dec, 2013

Despre jaful din pădurile României nu trebuie să deschizi televizorul sau să citeşti presa, se vede cu ochiul liber când mergi prin ţară. Munţi întregi dezbrăcaţi sau păduri rase transformate în cartiere rezidenţiale sau zone industriale.

În ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal sute de mii de hectare de pădure, astăzi suprafaţa fondului forestier din ţara noastră ajungând la 6,6 milioane de hectare. La nivel european România ocupă locul 13, cu o suprafaţă împădurită de aproximativ 27%, cu cinci procente însă sub media continentală.

Conform ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică referitor la zonele forestiere existente, în 2012 s-a înregistrat un uşor progres comparativ cu anii precedenţi. Mai exact, s-au realizat lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafaţă de 25.727 hectare, cu câteva procente mai mult faţă de anul 2011. Datele despre păduri românești furnizate de Eurostat ilustrează un tablou sumbru - statul a înregistrat cea mai importantă pierdere de fond forestier din Europa (cifrele măsoară doar domeniile deţinute de stat, perioada 2000-2010). Din statistică reiese că România plus alte nouă ţări au ieşit pe minus la acest capitol, în timp ce state precum Bulgaria sau Spania au continuat să câştige păduri.

Cum s-a ajuns în această situaţie dezastroasă ne răspunde şi raportul de audit al Curţii de Conturi intitulat “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada1990-2012”. Documentul menţionează că fondul forestier aflat sub controlul statului a pierdut peste trei milioane de hectare din cauza retrocedărilor, jumătate de milion însă neîndeplinând condiţiile prevăzute de lege. Pe scurt, legislaţia administrării şi controlului pădurii nu proteja şi zonele retrocedate sau aflate în litigiu; efectul a fost unul devastator. Curtea de Conturi estimează că prejudiciul adus de defrişări, atât în ocoalele silvice de stat cât şiîn cele private, se situează la cinci miliarde de euro.

Tot la capitolul dezastre se încadrează perfect şi decizia Guvernului Emil Boc de a desfiinţa posturile de poliţie din zonele rurale, lucru care a echivalat cu o invitaţie la autoservire pentru hoţii de lemne.

Vestea proastă pentru cei care au făcut avere din furtul şi comerţul ilegal de lemn pe spatele unei legislaţii deficitare, cu mari carenţe, este adoptarea de către Senat a noului Cod Silvic. Actul normativ prevede ca structuri specializate din Jandarmerie alături de angajaţii silvici să asigure paza fondului forestier național, iar pe bucăţile de pădure proprietate private, de până la 30 de hectare, paza se va asigura în mod gratuit de către Romsilva. De asemenea, Legea reglementează strict comerţul cu lemne și se armonizează cu Codul Penal - se interzice vânzarea materialului lemnos care nu este însoţit de acte care să precizeze exact sursa; înainte de comercializare lemnul este măsurat în rampă şi nu în pădure ca până acum; se vor introduce compensaţii financiare pentru proprietarii care nu au voie să îşi taie din pădure o anumită perioadă de timp; valorificarea superioară a lemnului va fi încurajată, producătorii de mobilă având drept de preemţiune la administratorii pădurilor de stat. De altfel, un obiectiv asumat de Executiv este acela de a stimula exporturile de mobilă. Autorităţile încurajează utilizarea lemnului în industria de prelucrare pentru a se evita exportul de buşteni şi cherestea.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 dec, 2013
cantautor
altii au parerile lor..
Aproximativ 70 de silvicultori din mai multe judeţe au protestat, joi, la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului, faţă de modificarea Codului Silvic, informează Mediafax.

Preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat că va trimite o petiţie preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi Comisiei pentru agricultură şi silvicultură, prin care profesioniştii din domeniu vor solicita să fie invitaţi la dezbaterea textului de modificare a Codului Silvic.

În opinia membrilor FAP, proiectul are multe prevederi care vor transforma Codul Silvic într-un instrument electoral.

Protestatarii au avut bannere pe care scria "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic", "Silvicutorii îşi dau viaţa pentru apărarea pădurilor", "Pentru a evita corupţia, scoateţi sectorul silvic din spectrul politic" şi "Noul Cod Silvic aserveşte personalul silvic politicului".

Marian Stoicescu a mai spus că există o nemulţumire generală în rândul angajaţilor din domeniul silvic, deoarece prin acest proiect se pregăteşte de fapt politizarea tuturor structurilor, prin prevederea ca personalul să fie autorizat, deşi nu este vorba de meserii liberale, şi să poate fi suspendat de anumite instituţii sau comisii ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură.
12 dec, 2013
cantautor
nu am pregatirea juridica si silvica necesara ,asa cum o are autorul,Dna Stan...
eu zic asa:daca a votat-o si UDMR-ul este o lege buna..
pentru ei(a se vedea muntii "plesuvi" din zona respectiva)
pentru noi,ar putea fi niste probleme...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ