Ce este Radarul Pădurilor

| 11 oct, 2014

Transportul și comercializarea lemnului se supun unor noi reglementări din data de 8 octombrie 2014, de când a intrat în vigoare hotărârea de Guvern nr.470/2014, care prevede reguli mult mai stricte referitoare la documentele ce însoțesc aceste transporturi. Noile reglementări se referă la folosirea unui sistem informatic numit SUMAL, pe care transportatorii îl accesează de pe smartphone și care generează un cod unic ce trebuie să însoțească marfa.

Sistemul informatic SUMAL, cunoscut sub numele de „Radarul pădurilor”, permite urmărirea traseului lemnului din pădure până la intrarea pe poarta fabricii. Toate transporturile de lemn, cu excepția lemnului „de foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, face obligatorie folosirea acestui sistem informatic.

Firma care a cumpărat lemnul va trebui să înscrie în acest sistem informatic fiecare transport de lemn. Accesarea programului „Radarul pădurilor” se face de pe smartphone, în care datele de pe avizul de însoțire a transportului vor fi verificate în ideea de a confirma dacă datele corespund. Mai exact, dacă avizul a fost procurat legal sau cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal.

Mai departe, sistemul informatic va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoțire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicația nu generează codul unic, serverul central va emite un mesaj de avertizare pentru utilizator și o alertă către organele de control.

De asemenea, aplicația SUMAL are două componente: woodtracking (WT), care este destinată ocoalelor silvice de stat și private, cât și operatorilor economici care exploatează, transportă și comercializează material lemnos, precum și Iwoodtracking (IWT), care e în atribuția organelor de control sau a celor cărora au atribuții legale de control al circulației materialului lemnos.

Potrivit Departamentului pentru ape și păduri, prin folosirea acestei aplicații se urmărește stoparea ilegală de arbori. Acest lucru se va face prin GPS, prin monitorizarea circulației materialelor lemnoase de la locul de recoltare și până la valorificare, chiar și în situațiile în care sunt exportate în afara spațiului național ori comunitar.

Totodată, o veste bună vine și din partea ministrului delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, care a declarat că noul Cod silvic este al doilea pilon ce a sprijinit Hotărârea de Guvern ce prevede ca niciun transport de lemn să nu mai poată pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic.

În plus, Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților a avizat proiectul Codului Silvic, după ce forul legislativ împreună cu reprezentanții investitorilor au realizat o analiză aprofundată a proiectului de lege și a efectelor pe care modificările propuse le-ar putea avea pe termen mediu și lung asupra fondului forestier, a economiei și a echilibrului ecologic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ