Victor Ponta convoacă CSAT, având sprijin internațional pentru a gestiona rolul României pe plan extern

| 13 mai, 2014

Premierul Victor Ponta a transmis Președintelui Traian Băsescu solicitarea oficială de a organiza, cât mai repede, o ședinta extraordinară a CSAT, considerând această măsură ca fiind necesară pentru adoptarea unei serii hotărâri față de provocările venite din partea politicienilor din Rusia.

Din păcate, situația din Ucraina s-a înrăutățit în ultima perioadă, iar pentru ca funcționarea instituțiilor statului român să se desfășoară fără cusur, este necesară coordonarea din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Așadar, după ce au fost declanșate luptele de stradă în Ucraina și comunitatea internațională se lovește de numeroase tentative de provocare a unui război civil în statul vecin, sunt lesne de înțeles motivele pentru care România are nevoie de o serie de decizii clare și unitare, ce pot fi luate doar la nivelul acestui forum de securitate.

Victor Ponta, luând inițiativa în acest caz, dă dovadă de înțelepciune și demonstrează că este responsabil. Toate instituțiile din România trebuie să vorbească pe o singură voce pe plan extern, iar colaborarea cu NATO, UE și SUA trebuie să fie coerentă.

Din fericire, atât premierul, cât și președintele, tratează cu seriozitate conflictul din Ucraina și amenințările potențiale la adresa României. Campania electorală creează, din păcate, un context politic nepotrivit pentru discuțiile constructive, dar relațiile inter-instituționale trebuie să funcționeze cât se poate de eficient.

Chiar dacă la nivel public Victor Ponta și Traian Băsescu nu vor să o recunoască, cei doi caută soluții pentru dialog și se pregătesc totodată și pentru întâlnirile cu Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO care va veni în România la sfârșitul săptămânii, și cu vicepreședintele american Joe Biden, care va fi prezent la București săptămâna viitoare.

Faptul că Victor Ponta va primi acești invitați de nivel înalt ai politicii internaționale demonstrează că eforturile pe care le-a depus pentru a-și construi o imagine solidă pe plan extern, prin turneele din stat-în-stat organizate anii trecuți, au dat rezultate. Premierul este în acest moment validat de liderii internaționali și are parte de tot sprijinul extern pentru a gestiona rolul României în contextul regional tensionat.

CSAT este condus de către Președintele Traian Băsescu, și de către Vicepreședintele  Consiliului, prim-ministrul Victor Ponta. Printre membrii CSAT se mai numără ministrul Apărării Naţionale Mircea Dușa, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei Robert-Marius Cazanciuc, ministrul Economiei Constantin Niţă, ministrul Finanţelor PubliceIoana-Maria Petrescu, directorul SRI George-Cristian Maior, directorul SIE Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională Iulian Fota, și secretarul CSAT Ion Oprişor.

Pentru convocarea CSAT este necesară transmiterea unei solicitări semnată de către cel puțin o treime dintre membrii Consiliului – care este format în marea majoritate din membri ai Guvernului. Ultima reuniune a CSAT a avut loc pe data de 27 martie, pe vremea când nu izbucniseră incidentele violente din Ucraina.

Tag-uri: basescu, csat, Ponta, Ucraina
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mai, 2014
NOE
HAI SICTIR
13 mai, 2014
GABI
CSAT-Ponta
ha ha ha...ai dreptate...de cand Prim Ministrul conduce CSAT?...chiar ca e un idiot cine a scris articolul....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ